Türkiye'de belediyelerin özerkliği ve idari vesayet sorunu: Danıştay kararları üzerine bir araştırma
Autonomy of the municipalities in turkey and the problem of administrative tutelape: A Study on council of state decisions
  1. Tez No: 576746
  2. Yazar: HASAN DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDAL BAYRAKCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetim, İdari Vesayet, Yerel Özerklik, Danıştay Kararları, Local Government, Local Autonomy, Administrative Tutelage, State Council Decisions
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Tez çalışmasının amacı; yerel yönetim, yerel özerklik, idari vesayet gibi kavramların anlaşılması ve bu kavramların uygulamada çıkan sorunlarının örnek mahkeme kararlarıyla anlaşılmasının sağlanmasıdır. Yerel yönetimler içerisinde üstlenmiş olduğu görev ve sorumluluklar açısından diğerlerine göre daha önde olan belediyelerin yerel özerklik noktasında kazanmış olduğu yetkileri, idari vesayet ile merkezi yönetimden gelebilecek denetim konusu tezde ayrıntılı bir şekilde işlenmiştir. Çalışmamızın birinci bölümünde, yönetim kavramına yer verilerek merkezi yönetim ve yerinden yönetim şeklinde ayrıma gidilmiştir. Yerel özerklik kavramının tüm ayrıntıları ile anlatımından sonra yerel özerklikle ilgili ulusal ve uluslararası düzenlemelerine yer verilerek Türkiye açısından sakınca oluşturan noktalara da değinilmiştir. İkinci bölümde ise, denetim kavramı incelenmiş olup denetim türlerine ayrılarak incelenmiştir. Ayrıca denetim türlerinden olan ve tezimizin de ana omurgasını oluşturan idari vesayet konusuna geniş bir yer ayrılarak idari vesayetin tanımı, kapsamı, amacı, özellikleri, diğer denetim organlarıyla ilişkileri ve kullanım şekilleri incelenmiştir. Tezin anlaşılması açısından en önemli bölümü oluşturan üçüncü bölüm, örnek mahkeme kararlarından oluşmaktadır. Yerel yönetim, yerel özerklik, idari vesayet gibi kavramların anlaşılması ve yerel yönetimler üzerinde uygulanması noktasında çıkabilecek sorunların çözümü niteliğinde olan mahkemeler bu noktada en belirleyici kilit rol üstlenmektedirler. Konuyla ilgili örnek Danıştay kararları incelenmiş olup idari vesayet denetiminin kim tarafından, kimlere karşı, hangi şartlar dahilinde ve nasıl yapılacağı anlatılmıştır. Mahkemelerin vermiş olduğu kararları, kavramlar dahilinde çözümlemeleri yapılmış olup mahkeme kararlarından varılmak istenen sonuç çıkarılarak bir değerlendirilmeye gidilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is explain the terms like local government, local autonomy, administrative tutelage and also clarify the problems that generating while practice of these terms' by way of court decisions. The thesis includes about City Halls, which stay ahead than other local governments about taking assigments and responsibilites, in point of local autonomy. In the first part of study, the aim is making mention of the term of administration and discriminating between local government and central administration. After describing all part of local autonomy; the thesis mentions the points, including national and international rules, that might be inconvenient for Turkey. In second part of study the term of auditing has been analized, categorized by part of types. Besides, administrative tutelage's defininition, extent, purpose, property, contact with other executive organs has been explained. In the third part of study includes judgments. The main solution of problems that might come exist during prosecution is law Courts. It has been defined that administrative tutelage implements with whom, how and in which conditions by analyzing state council decisions. The judgments and the purpose of these has been analyzed delicately.