Wilhelm M. Wundt'un dine yaklaşımı ve din psikolojisine katkıları
Wi̇lhelm M. Wundt's approach to reli̇gi̇on and hi̇s contri̇buti̇ons to the psychology of reli̇gi̇on
- Tez No: 576747
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜLKERİM BAHADIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Sosyoloji, Religion, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Wilhelm Wundt, Milletler Psikolojisi, Din, Din Psikolojisi, Din Psikolojisi Tarihi, Din Psikolojisi Metodolojisi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada Wilhelm Maximilian Wundt'un hayatı, eserleri ve din psikolojisi alanına yapmış olduğu katkılar ele alınmıştır. İki bölümden oluşan bu çalışmanın birinci bölümünde Wundt'un kişiliği, yaşadığı dönem ve sosyo-kültürel çevre, akademik arkaplanı ve bilime katkısı, yetiştirdiği asistanlar ve öğrencileri; fizyoloji, psikoloji, nöropsikoloji ve milletler psikolojisi alanlarında telif etmiş olduğu eserler sunulmuştur. İkinci bölümde ise Wundt'un din psikolojisine katkıları, dinin kaynağı ve geleceği hakkındaki düşünceleri, din psikolojisinin metodolojisi üzerine fikirleri ve William James'e yönelik eleştirileri irdelenmiştir. Sonuç olarak Wundt din psikolojisini milletler psikolojisinin bir konusu olduğu düşüncesi sebebiyle onu bu çerçevede ele almıştır. Yine o, dinin kültürün ürünlerinden biri olduğu düşüncesinden dolayı onun duyular üstü bir kaynaktan ortaya çıkmış olabileceği fikrini reddetmektedir. Din psikolojisinin normatif bir bilim olmadığını savunmasına rağmen dinin geleceği hakkında varsayımlarda bulunduğu tespit edilmiştir. Din psikolojisinde anketin kullanılmasına karşı çıkmasına rağmen bu yöntem, alanın neşet etmesiyle birlikte günümüze dek geliştirilerek itibar görmüştür. Ayrıca psikolojinin kuruluşundan itibaren din konusuna uzak kalmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis one evaluated Wilhelm Maximilian Wundt's life, works and his contributions to the psychology of religion. In the first part of this study, which consists of two parts, Wundt's personality, his period and socio-cultural environment, his academic background and his contribution to science, his assistants and students; and his works on phisiology, psychology, neuropsychology and folks psychology are evaluated. In the second part his contributions to the psychology of religion, his thoughts on religion's origin and its future, the methodology of the psychology of religion and his critique on William James were evaluated. Last of all, for Wundt the psychology of religion is a subjekt of the folks psychology. He accepts religion as a cultural product therefore he rejects the idea that its origin is supersensuous. Although he declares that the psychology of religion isn't a normative science he presumes the future of religion. Although he rejects the use of questionnaires this method is being used till today. In addition since the foundation of modern psychology one was aware of religion as a subject.