Çocuk kardiyoloji kliniğinde aort koarktasyonu tanısı alan çocuk hastaların izlem sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of follow-up results of pediatric patients with diagnosis of aortic coarctation in pediatric cardiology clinic
- Tez No: 576807
- Danışmanlar: PROF. DR. NACİ CEVİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Cardiology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Aort koarktasyonu, çocuk, tedavi, Aortic coarctation, child, treatment
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu çalışmada aort koarktasyonu tanısı almış çocuk hastaların klinik özellikleri ve izlem sonuçları incelendi. Materyal Metot: Kliniğimizde ekokardiyografi kayıtları için kullanılan program kayıtları taranarak Ocak 2000-Ocak 2017 tarihleri arasında aort koarktasyonu tanısı almış olan hastalar belirlendi. Aort koarktasyonu tanısı alan 103 çocuk hasta saptandı. Bunlardan 98'inin verilerine ulaşılabildi. Alınan olguların tıbbi kayıtları retrospektif olarak incelendi ve olguların demografik (yaş, cinsiyet vb) ve klinik özellikleri (başvuru şikayetleri, eşlik eden yapısal kalp hastalığı vb) ve izlem sonuçları (tedavi uygulamaları, tedavi sonuçları vb) çıkarıldı. Bulgular: Doksansekiz hastanın verileri analiz edildi. İlk tanıda hastaların ortalama yaşları 32,2±50,2 ay (aralık 1 gün-188 ay), vücut ağırlıkları 11,8±13,3 kg (aralık 2-64 kg) olup, hastaların 32'si (%32,6) kız idi. Bir hastada (%1,1) kuşkulu genital yapı mevcut idi. Hastaların 37'si (%37,7) yenidoğan idi. Hastaların 82'si (%83,7) ilk koarktasyon tanılarını kliniğimizde almışken, kalan hastalar (n=16 %16,3) dış mer-kezlerde tanı almış ve tedavi veya izlem için kliniğimize başvurmuş olan hastalardı. En sık başvuru yakınması üfürüm (%42,8) ve en az yakınma hipertansiyon (%1,02) idi. Diğer yakınmalar morarma, çarpıntı, nefes darlığı, ayaklarda soğukluk gibi yakın-malardı. İlk başvuruda hastaların 10'unda (%10,2) kalp yetersizliğine (KY) ait klinik bulgular mevcuttu. Dokuz hastada (%9,1) tanı sırasında dilate kardiyomiyopati varlığı saptandı. Hastaların %20,4'ünde koarktasyon izole olarak bulunurken kalan hastalarda eşlik eden en az bir konjenital kalp hastalığı mevcut idi. Kliniğimizde 36 hastaya balon anjioplasti uygulanırken, sekiz hasta cerrahi yolla, dört hasta ise stent implantasyonu ile tedavi edildi. Sonuç: Aort koarktasyonu sık görülen doğuştan kalp hastalıklarından biridir. Balon anjioplasti yapılan hastalarda rekoarktasyon oranı yüksek olmasına karşılık erken dönemde hastanın kliniğini düzelten etkin bir yöntemdir. Cerrahi etkin bir yöntemdir. Stent anjioplasti büyük çocuk ve adolesanlarda önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, clinical features and follow-up results of pediatric patients with aortic coarctation were examined. Method: The echocardiography records of our clinic were reviewed and the patients who were diagnosed with aortic coarctation between January 2000 and January 2017 were determined. A total of 103 children with the diagnosis of aortic coarctation were determined. In 98 of them, the medical record could be reached. The medical records of the patients were retrospectively evaluated and demographic (age, gender, etc.) and clinical features (complaints, accompanying structural heart disease, etc.) and follow-up results (treatment applications, treatment results, etc.) were obtained. Results: Data of the 98 patients were analyzed. The mean age at diagnosis was 32,2±50,2 months (range 1 day-188 months) and the body weight was 11,8±13,3 kg (range 2-64 kg), and 32 (32,6%) of the patients were female. One patient (1,1%) had ambiguous genitalia. 37 (37,7%) of the patients were neonates. While 82 (83,7%) of the patients were diagnosed initially in our clinic, the remaining patients (n = 16, 16,3%) were diagnosed at other centers and applied to our clinic for treatment or follow-up. The most common complaint was murmur (42,8%) and the least was hypertension (1,02%). Other complaints were complaints such as bruising, palpitations, shortness of breath, and coldness in the feet. At first presentation, 10 (10,2%) of the patients had clinical signs of heart failure. Dilated cardiomyopathy was detected in nine patients (9,1%) at diagnosis. The coarctation was isolated in 20,4% of the patients, while the remaining patients had at least one congenital heart disease. 36 of the patients were treated by balloon angioplasty in our clinic, eight patients were treated surgically and four patients were treated with stent implantation. Conclusion: Coarctation of the aorta is one of the common congenital heart diseases. In patients who underwent balloon angioplasty, the recoarctation rate is high, but it is an effective method that corrects the patient's clinical condition in the early period. Surgery is an efficient method. Stent angioplasty can be recommended in older children and adolescents.