Konaklama işlevi ile restore edilen geleneksel safranbolu evlerinde iç mekân düzenlemelerinin irdelenmesi ve bir yöntem önerisi
The investigation of interior designs in traditional safranbolu houses for restoring accommodation and proposing a method
- Tez No: 576901
- Danışmanlar: PROF. DR. CAN MEHMET HERSEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, İç Mimari ve Dekorasyon, Art History, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Safranbolu, Geleneksel Safranbolu Evleri, İç Mekân, Yeniden İşlevlendirme, Safranbolu City, Traditional Safranbolu Houses, Interior Design, Re-functionalization
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
1994'te UNESCO Dünya Miras Listesine giren Safranbolu şehri, sahip olduğu zengin konut dokusu ve anıtsal yapıları ile günümüzde turizmin önemli ziyaret noktalarından biri haline gelmiş durumdadır. Tarihimizin önemli bir parçası olan ve tescillenerek koruma altına alınan Safranbolu'nun geleneksel konutları günümüzde yoğun olarak yeniden işlevlendirilerek konaklama yapılarına dönüştürülmeye başlanmıştır. Ancak yeniden işlevlendirme çalışmaları da söz konusu yapıların özgün nitelikleri üzerinde çeşitli değişimlere yol açmaktadır. Bu çalışmada Safranbolu şehrinin çarşı bölgesinde bulunan 1795 yılında yapılmış, 2007 yılında yıkılıp aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiş olan İmren Lokum Konak yapısı incelenmiştir. Dolayısıyla bu çalışmada, geleneksel konutların değişen işlevleri sonucunda uğradığı dönüşümler ve bu suretle iç mekân özelliklerinin ne şekilde etkilediğinin sorgulanması amaçlanmıştır. Çalışma sürecinde İmren Lokum Konak için arşiv ve belge araştırması yapılmıştır. Alınan rölöve ve rekonstrüksiyon projeleri incelenmiş ve mevcut durum analiz edilmiştir. Önce yapılan restorasyon çalışmaları, restorasyon sonrası fiziksel durum, sorunlar ve gereksinimler belirlenmiş; daha sonra çizim, fotoğraf ve tablolarla desteklenerek analiz edilmiştir. Bu çalışma örneğinden yola çıkılarak benzer geleneksel konutların yeniden işlevlendirme çalışmalarına yönelik öneriler geliştirilmesi hedeflenmiştir..
Özet (Çeviri)
The city of Safranbolu, which was included in the UNESCO World Heritage List in 1994, has become one of the most important visiting points of tourism with its rich housing texture and monumental structures. Traditional residences of Safranbolu, which are an important part of Turkish history and are protected by registration, have been intensively re-functionalized and converted into accommodation structures in the last two decades. However, re-functionalization studies also lead to various changes in the original characteristics of the structures. In this study, İmren Lokum Konak building which was built in 1795 in the center of Safranbolu, was demolished in 2007 and rebuilt in accordance with the original. Therefore, in this study, it is aimed to investigate the transformations that traditional houses undergo as a result of their changing functions and thus the effects of interior properties. During the study process, archives and documents were researched basically for İmren Lokum Konak. The rolove, reconstruction projects, and the current situation were analyzed. First, restoration studies, physical condition after restoration, problems and requirements were determined and then supported by drawings, photographs, and tables. Based on the investigation, this study presented valuable proposals for the re-functionalization of similar traditional houses.