Mobilya endüstrisinde çalışma saatlerinin çalışan memnuniyeti üzerine etkisi; batı karadeniz bölgesi örneği
The effect of working hours on employee satisfaction in the furniture industry; example of western black sea region
- Tez No: 577016
- Danışmanlar: PROF. DR. DERYA SEVİM KORKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, İşletme, Wood Products, Forestry and Forest Engineering, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Batı Karadeniz Bölgesi, Çalışma saatleri, Çalışan memnuniyeti, Memnuniyet, Mobilya endüstrisi, Employee satisfaction, Furniture industry, Satisfaction, Western Black Sea region, Working hours
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışma ile çalışma saatlerinin çalışan memnuniyeti üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla çalışma saatleri ve çalışan memnuniyeti ile ilgili literatür taraması yapılmıştır. Veri toplama yöntemi olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Anket formu Batı Karadeniz Bölgesi (Düzce, Bolu, Karabük, Kastamonu, Bartın, Zonguldak)'nde mobilya endüstrisinde faaliyet gösteren işletme çalışanlarına uygulanmıştır. Batı Karadeniz Bölgesi işletme sayısı bakımından Türkiye'deki orman ürünleri sanayi sektörünü büyük oranda temsil ettiği için çalışma bu bölgede yapılmıştır. Anketlerden elde edilen veriler SPSS ortamına aktarılarak, istatistiksel yöntemlerle değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda; katılımcıların %70,5'inin tek vardiyalı çalışma sisteminde çalıştıkları, katılımcıların haftalık, 2 haftalık ve aylık olarak vardiya dönüşümü yaptıkları ve en verimli vardiyanın tek vardiya sistemi olduğu belirlenmiştir. Ayrıca katılımcıların %32,4'ü çalışma saatlerinden memnun olduklarını, %38,3'ü çalıştıkları işten memnun olduklarını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the effect of working hours on employee satisfaction. For this purpose, literature reviews were conducted on working hours, employee satisfaction and the overall situation of the furniture industry. Survey method was used as data collection method. The survey was applied to the employees of the Western Black Sea Region (Düzce, Bolu, Karabük, Kastamonu, Bartın, Zonguldak) which operate in the furniture industry. The study was conducted in this region because the West Black Sea Region represented the forestry industry sector in Turkey in terms of the number of enterprises. In the results of working; it was determined that 70.5% of the participants worked in a single shift working system, and shifted the participants to weekly, 2-week and monthly shifts and the most efficient shift was the single shift system. In addition, 32.4% of the participants stated that they were satisfied with their working hours, and 38.3% said that they were satisfied with their work.