Endüstriyel tasarım üretimlerinin işlevsel ve estetik bağlamda incelenmesi
Examination of indüstrial desing productions in a functionality and aesthetics context
- Tez No: 791451
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA NUR ATASOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
- Anahtar Kelimeler: Endüstriyel Tasarım, Mobilya, Estetik, İşlevsellik İnovasyon (Yenilikçilik), Industrial Design, Furniture, Aesthetic, Functionality, Innovation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Mobilya üretimlerinde endüstriyel tasarım bakımından inovatif (yenilikçi) önceliklerin estetik ve işlevsellik bağlamında incelenerek mobilyada yenilikçi tasarımların piyasaya katkısını belirlemek araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Bu alan çok geniş konuları barındırdığı için“Giresun ili özelinde Doğu Karadeniz Bölgesi”seçilmiştir. Ayrıca“Endüstriyel tasarım”,“Mobilya”,“İnovasyon”anahtar sözcüklerinden faydalanılarak uluslararası ve ulusal bilişim ağlarında ilgili literatür incelemesi yapıldığında, endüstriyel tasarımda yenilikçi yaklaşımların irdelenmesi konusunda sınırlı çalışmalar olduğu belirlenmiştir. Bu açıdan da bu çalışmanın bilim dünyasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu çalışma Doğu Karadeniz Bölgesinin coğrafi durumundan, ekonomisinden ve kültüründen harmanlanan analizler ışığında geleceğe yön vermek ve bu konuda çalışanlara ışık tutarak bölgenin bu alanda kalkınması için fikirler sunmaktadır. Çalışmada, endüstrideki tasarımın aşamaları, tasarımda yenilikçiliğin geldiği yer, arz talep durumu, estetik, işlevsellik ve ürün geliştirmedeki durum, coğrafi konumun bölgedeki etkileri araştırılmaktadır. Araştırma sınırlandırılarak, bölge şartlarının kaynak taramasına ya da alanı etkileme durumuna bakılmıştır. Verilerin analizinden çıkarılan sonuca göre, endüstriyel tasarımın bölgedeki etkinliğinin şartlar dahilinde diğer batı bölgelerine göre tam oturtulamadığı ve ilerlemesi yönünde çalışmaların sürdüğü sonucuna varılmıştır. Şuan bölgede bu tür bir araştırmanın olmadığı ve literatürde de eksiklik görüldüğü kararına varılmıştır. Çalışmada nitel araştırma modeli benimsenmiş, görüşme yapılan tasarımcılara“yapılandırılmamış görüşme tekniği”uygulanmıştır. Tasarımcıların ifadeleri sınırlandırılmayarak geniş yelpazede çözüm tespitleri yapılmaya çalışılmıştır. Doğu Karadeniz Bölgesinden beş il seçilmiş, mimar ve iç mimarlardan oluşan on bir tasarımcıyla görüşme yapılabilmiş, görüşmenin süre tercihi görüşmenin yapıldığı tasarımcıya bırakılmıştır. Bu araştırmada, bölgedeki yenilikçi endüstriyel tasarım anlayışının ürünü geliştirmedeki durum analizi yapılmaktadır. Birinci olarak geçmişi, şuan ki mevcut durumu ve gelecekte izlenmesi gereken yollar için değerlendirmeler ifade edilmektedir. Bölge endüstrisinde yenilikçi ürünler geliştirme sürecinin tamamında tasarım hedeflerindeki değişim miktarları izlenmektedir. Ürün pazarının yenilikçi ürün geliştirme projelerinin kalitesini artırmak ve endüstriyel tasarım yönetimi teknolojisini uygulamak için anında esnekliğe sahip bir karar verme sisteminin analizi işlenmektedir. Bilim çağının gerekleri olarak tasarımcıların ürün geliştirmedeki odağının neler olduğunun belirlenmesi amaçlanmaktadır. Günümüzde mobilya ve mobilya tasarımı pazarı teknolojinin de etkisiyle batı toplumlarından başlayarak gelişmeler göstermiştir. Bu gelişmeler bulunduğu bölgenin olumlu veya olumsuz iç ve dış etkileriyle ilerlemeye çalışmıştır. Bölgemizde ise mobilya tasarımı son yıllarda gelişme göstermiştir. Sahil il ve ilçeler ile iç kırsal kesimler arasında halen gözle görülür tasarıma ulaşım ve uygulamaya esas araç gereç farklılıkları gözlenmektedir. Çünkü günlük hayatımızın bir parçası olan teknolojik araç ve gereçler endüstriyel tasarımda da ön plana çıkmaktadır. Bölgedeki son teknolojik gelişmelerle birlikte endüstriyel tasarımın nereden nereye ulaştığını görmekte araştırmanın amaçları arasındadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the innovative (innovative) priorities in terms of industrial design in furniture production in the context of aesthetics and functionality and to determine the contribution of innovative designs in furniture to the market.“Eastern Black Sea Region in particular for Giresun province”was chosen since this area contains very wide topics. In addition, when the relevant literature from international and national information networks is made by using the keywords“Industrial design”,“Furniture”,“Innovation”, it was determined that there were limited studies on the examination of innovative approaches in industrial design.In this respect, it is thought that this study will contribute to the literature. This study offers ideas for the future direction and development of the region in the light of analyzes by blending the geographical situation, economy and culture of the Eastern Black Sea Region.The stages of design in the industry, the place of innovation in design, the supply and demand situation, the situation in aesthetics, functionality and product development, the effects of geographical location in the region were investigated.The research was limited and it was discussed whether the conditions of the region affect the source or the area.With the analysis of the data, it is determined that the effectiveness of industrial design in the region cannot be fully established compared to other western regions under the conditions, and it reveals that the studies for progress are continuing. It was concluded that there is no such research in the region at the moment and there is a deficiency in the literature. In this study, qualitative research method was adopted. The“unstructured interview technique”was applied to the interviewed designers. A wide range of solutions were tried to be determined by not limiting the expressions of the designers,5 provinces were selected from the Eastern Black Sea Region, and 11 designers consisting of architects and interior architects were interviewed and the end of the interview period was left to the designer, the addressee of the meeting. In this research, a situation analysis was made in the development of the innovative industrial design product in the region. Firstly, its past, current situation and the ways to be followed in the future were evaluated. In the entire process of developing innovative products in the regional industry, the amount of change in design goals was examined. Analysis of a decision-making system with instant flexibility was processed to improve the quality of the product market's innovative product development projects and apply industrial design management technology. In line with the requirements of the scientific age, it was determined what the focus of the designers in product development was. In the furniture design market time, furniture; starting from Western societies, showed developments with the effect of technology. The said developments tried to move forward with the positive or negative external and internal effects of the land on which they were located. In our region, it is observed that furniture design has developed in recent years. However, there are still visible differences in design access and application materials between coastal provinces and districts and inland terrestrial regions. Because technological tools and equipment, which are a part of our daily life, come to the fore in design. It is among the aims of the study to reveal where industrial designs have reached with the latest technological developments in the region.