Bandwidth and gain enhancement of microstrip antenna usingmetamaterials
Mikroşerit antenının metamalzemeler kullanılarak bant genişliği ve kazancının artırılması
  1. Tez No: 577029
  2. Yazar: ALI FARAJ DARWESH DARWESH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖLGE ÖGÜCÜ YETKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kazanç, Bant Genişliği, Ultra Geniş Bant Anten, Metamalzeme
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu tezde, bir meta malzeme (MTM) dizisine dayanan ultra geniş bantlı mikro şerit antenin tasarımı, bant genişliğini ve kazancını artırarak anten performansını artırmak için sunulmuştur. Önerilen yapı, ultra geniş bantlı bir anten ve bir meta malzeme dizisinden oluşur. Tasarım üç adımdan oluşuyor. İlk adımda, 1.58 mm kalınlığında FR4-Epoksi dielektrik substrat üzerine basılmış 36 x 38 mm2 boyutlarında geleneksel bir mikro şerit anten sunulmuştur. İkinci adımda, geçiş basamaklarıyla birlikte mikro şerit yama antenine kısmi bir yer düzlemi tekniği uygulanmıştır. 2,6 GHz ve 20 GHz'den daha fazla çalışan bir UWB anteni elde edildi. Üçüncü adımda, antenin kazancını yaklaşık 3.19 dB arttırmak için mikro hatlı antene kısmi bir toprak düzlemine sahip iki birim MTM hücresi eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the design of the ultra-wideband microstrip antenna based on a metamaterial (MTM) array is presented to increase antenna performance by enhancing the bandwidth and gain. The proposed structure consists of an ultra-wideband antenna and a metamaterial array. The design consists of three steps. In the first step, a traditional microstrip antenna of dimensions 36 x 38 mm2 printed on FR4-Epoxy dielectric substrate with 1.58 mm thickness has been presented. In the second step, a partial ground plane technique has been applied on microstrip patch antenna with the transition steps. A UWB antenna has been obtained that is operating between 2.6 GHz and more than 20 GHz. In the third step, two unit cells of MTMs have been added on the microstrip antenna with a partial ground plane in order to increase the gain of the antenna about 3.19 dB. Keywords Gain, Bandwidth, Ultra Wideband Antenna, Metamaterial