Artvin ilinde orman koruma halk ilişkilerinin araştırılması
  1. Tez No: 57709
  2. Yazar: BÜLENT SAĞLAM
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MAHMUT EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Orman Koruma, Orman Suçu, Halkla İlişkiler, Forest Protection, Forest Violation, Public Relations VI
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Ülkemizde ve dünyada ormanlar, artan nüfusa paralel olarak yıpranmaktadır. Bunun en büyük nedeni de ormanlardan faydalanırken onların korunmasına yeterince özen gösterilmemesidir. Bu araştırmayla, Artvin yöresinde ormanların korunmasında, orman - halk ilişkilerinin düzenlenmesinde göz önüne alınması gereken bazı kriterler tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışma bölgesinde orman davaları ve orman suçlarının dağılımı çıkarıltılmış, kadastro çalışmaları ve suçlar yönünden orman-halk ilişkileri araştırılmıştır. Çalışmada öncelikle Artvin Orman îşletme Müdürlüğü (Artvin OEVI) tarafından açılan davalardan 1988 - 1994 yıllan arasında sonuçlanmış olanları incelenmiştir. İncelenen 654 dava dosyasından 589 adedi Kadastro Mahkemesinde açılmışken 65 adedi de Sulh Ceza Mahkemesinde açılmıştır. Kadastro davalarından 347 adedi OGM aleyhine sonuçlanmış ve 77.8 hektarlık saha orman dışına çıkartılmıştır. OGM lehine sonuçlanan 242 dava sonucu 85 hektarlık saha orman olarak tapuya tescil edilmiştir. Ceza davalarından 51 adedi mahkumiyetle sonuçlanırken, 14 adedi de beraatle neticelenmiştir. Artvin Orman Bölge Müdürlüğü'nde en fazla suçun işlendiği Şavşat OİM ve ona komşu olan Ardanuç OİM'nde ve Artvin OİM' de 1986 - 1994 yıllan arasında düzenlenen suç zabıt varakaları incelenmiştir. İnceleme neticesinde, Şavşat OİM'nde 1986 - 1994 yıllan arasında 712 adet kesme, 190 adet bulundurma, 360 adet kullanma, 175 adet taşıma, 34 adet mera biçme, 33 adet yerleşme, 7 adet otlatma, 3 adet açma suçlarıyla ilgili olarak toplam 1514 adet zabıt tutulmuştur. Ardanuç OİM'nde ise, 379 adet kesme, 97 adet bulundurma, 131 adet kullanma, 29 adet taşıma, 15 adet otlatma, 6 adet açma, 2 adet fidan sökme suçlarıyla ilgili olarak toplam 659 adet zabıt tutulmuştur. Artvin OİM'nde ise inceleme döneminde toplam 230 adet zabıt tutulmuştur. Orman kadastrosu ve genel kadastro çalışmalarının orman suçlarının azalmasında belirleyici bir etkisinin olmadığı, ancak genel kadastro çalışmalarının devam ettiği dönemde köylerde daha az suç işlendiği ortaya çıkmıştır. Orman köylülerinin sosyo ekonomik yapılarındaki farlılıkların orman suçu işlemelerini fazla miktarda etkilemediği, orman suçlarının daha birçok faktörün sonucu olarak ortaya çıktığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Forest Protection and Public Relations were investigated in Artvin. It was tried to determine what kind of things we must do to protect forest. For this reason we began from the point of forest protection and public relations. The distribution of forest violations were determined in the study area. Factors effecting the distribution of forest violations were investigated. Firstly, we examined resulted trials brought a suit of law by Artvin Forest Enterprise against violator between 1988 and 1994. The number of examined trials was 654. 589 of them brought a suit of law by Court of Cadastrae. 65 of them brought a suit of law by Court of Peace & Crime. 347 of Cadastrae trials were resulted against General Forestry Directory. At the end of this, 77 hectare area were determined as nonforested area. 247 trials were resulted in favour of General Forestry Directory. At the end of this, 85 hectare area were determined as forest area. 51 of Crime trials were resulted as condemnation, 14 of Crime trials were resulted as acquittal. We also examined trials brought a suit of law by Şavşat and Ardanuç Forest Enterprise against violator between 1986 and 1994. We determined 712 trials as illegal cuttings, 190 trials as illegal holdings, 360 trials as illegal using, 175 trials as carrying, 34 trials as rangeland cutting, 32 trials as illegal settlement, 7 trials as forest grazing and 3 trials as changing forest to field in the Şavşat Forest Enterprise. Total of these was 1514 trials. We determined 379 trials as illegal cutting, 97 trials as illegal holding, 131 trials as illegal using, 29 trials as carrying, 15 trials as forest grazing, 6 trials as changing forest to field and 2 trials as lifting seedling in the Ardanuç Forest Enterprise. Total of these was 659 trials. Also we determined, total 230 trials in the Artvin Forest Enterprise. Forest cadastrae and Land cadastrae surveying don't affect mostly to decrease the forest violation. It was exposed, commit forest violence more less than the other times, during Land cadastrae surveying in the villages. The difference between social-economical situations of forest villagers do not cause mostly to commit forest violence. Forest violence affecting by many different factors in the study area.