Oktadodesiloksi silikon(IV) ftalosiyaninin fotokimyasal özelliklerinin incelenmesi
Investigation of photochemical properties of octadodecyloxy si̇li̇con(IV) phthalocyanine
  1. Tez No: 577137
  2. Yazar: HATİCE ULUŞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER YAZICIGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ftalosiyanin, silisyum, PDT, singlet oksijen, Phthalocyanine, silicon, PDT, singlet oxygen
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışmada, oktadodesiloksi silisyum(IV) ftalosiyanin türevi sentezlenmiş ve yapısı spektrofotometrik yöntemlerle aydınlatılmıştır. Sentezlenen ftalosiyanin bileşiği tetrahidrofuran, etil asetat, CH2Cl2, N,N dimetilformamid, dietil eter, CHCl3, etil alkol, ve asetonitril içinde iyi bir çözünürlük sergilemektedir. Silisyum ftalosiyanin bileşiğinin fotodinamik terapide fotoduyarlaştırıcı olarak kullanılabilirliğini araştırmak için fotofiziksel özellikleri DMF içerisinde araştırılmıştır. Singlet oksijen, fotobozunma ve agregasyon özellikleri standart unsubstitüe silisyum ftalosiyanin ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Octadodecyloxy silicon (IV) phthalociyane derivative was synthesized and its structure was determinated by spectrophotometric methods. The synthesized phthalocyanine compound exhibits good solubility in tetrahydrofuran, ethyl acetate, CH2Cl2, N,N dimethylformamide, diethyl ether, CHCl3, ethyl alcohol and acetonitrile. The photophysical properties of the silicon phthalocyanine compound in photodynamic therapy were investigated in DMF. Singlet oxygen, photodegregation and aggregation properties were compared with standard unsaturated silicon phthalocyanine.