Collège de Socıologie ve Bataille'da ihlal kavramı
Collège de Sociologie and transgression concept of Bataille
  1. Tez No: 577150
  2. Yazar: ÖZLEM DERİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ERTAN KARDEŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Sosyoloji, Philosophy, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Collège de Sociologie, Bataille, İhlal, Toplum Yasası, Katatonik Katharsis, College of Sociology, Bataille, Transgression, Law of Society, Catatonic Catharsis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 316
Özet
Savaş dönemleri insanlık tarihinin en büyük yıkımları ve aynı zamanda en çağrıcı düşüncelerinin ortaya çıktığı kaotik zamanları temsil etmektedir. Böyle bir dönemi yansıtan ve faşist tutumlar karşısında toplumsal yaşamın nasıl şekillendirilmesi gerektiği ve bunun yanında bireyin toplum içindeki yaşamını ve konumunu sorgulaması üzerine çalışan Sosyoloji Koleji (Collège de Sociologie) grubunu ele aldığımız metin Kolej'in genel yapısı, Kolej'in fikirlerine yön veren düşünürler ve kullanılan temalar düzleminde ele alınmaktadır. Tezin en temel amacı insanın toplumsal ya da Bataillecı bir söylemle gündelik yaşam yasası, bir anlamda baba yasası karşısında olan konumunu sorgulaması ve bu sorgulamayla gelen ihlal halinin insanın toplumsal konumu üzerindeki etkilerinin ele alınmasıdır. Bu bağlamda Koleji önceleyen ve Kolej'de etkin olan düşünürlerin fikirleri incelenerek toplum ve birey üzerine bir şema oluşturulmaya çalışılmış ve ihlal sürecinin katharsis'e erişmeyen katatonik bir tavrı açığa çıkardığı, bunun da bireyde sürekli bir hale evrildiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The periods of war represent the greatest devastations of human history, as well as the chaotic times in which the most evocative ideas emerged. The group, College of Sociology is reflecting such a period and working on how social life should be shaped in the face of fascist attitudes. Also, they question the individual's life and place in society. We will discuss all these topics in the context of the general structure of the College, the thinkers which influence them and their themes. The main aim of the thesis is in social or Batailian discourse, to question the view of the human being against the law of daily life or law of the father. We aim to look at the effects of the violation on the social place of the human being. By examining the ideas of the thinkers who preceded the College and active in the College, it was tried to form a schema on the society and the individual. Also, it was concluded that the process of infringement reveals a catatonic attitude that does not reach the and, this evolves into a continuous state in the individual.