Akkaraman ve Orta Anadolu Merinosu ırkı koyunların üreme özelliklerinin belirlenmesi
Determination of reproductive properties characteristics of Akkaraman and central Anatolian merino sheep
- Tez No: 577176
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KARABACAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Akkaraman, Orta Anadolu Merinosu, Koyun, Üreme, Kuzu, Doğum zamanı
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalışma; Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsünün Küçükbaş hayvancılık ünitesinde yetiştirilen Akkaraman ve Orta Anadolu Merinosu koyun ırklarının üreme özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma 182 baş Akkaraman ve 707 baş Orta Anadolu Merinosu koyun üzerinde yürütülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre; Akkaraman koyunlarda incelenen özelliklerden en yüksek kuzu doğum oranı (% 36.92) 3. zaman dilimi (10:01-16:00)'ine denk gelen gündüz saatlerinde gerçekleştiği tespit edilmiştir. Doğan kuzuların % 51.28'i dişi, % 48.72'si erkek olarak gerçekleşmiştir. Kuzu cinsiyetinin doğum tipi üzerine etkisi istatistiki olarak (P>0.05) önemsiz, kuzu cinsiyetinin günün farklı saatlerine göre dağılımı (P0.05) ise önemsiz bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the reproductive characteristics of Akkaraman and Central Anatolian Merino sheep breeds grown in Ovine livestock unit of Konya Bahri Dağdaş International Agricultural Research Institute. The study was conducted on 182 head Akkaraman and 707 head Central Anatolian Merino sheep. According to the results of the research; the highest Lamb birth rate (36.92%) 3 of the characteristics examined in akkaraman sheep.1 with the birth rate (25.13%), which is concentrated during daylight hours equivalent to the time period (10:01-16:00).It was found to take place during the Quiet Hours of the night, which coincided with the time period (22:01-04:00). In terms of sex distribution, 51.28% were female and 48.72% were male.