Çengiz soylu devletlerde kabile reisleri
Tribal chieftains in the Genghisid states
- Tez No: 577282
- Danışmanlar: PROF. DR. İLYAS KEMALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Çengiz Han'dan önce herhangi bir siyasi yapı oluşturamayan Moğol kabileleri tamamen gündelik uğraşlar içerisindeydiler. Çengiz Han'ın ortaya çıkışıyla birlikte bu kabileler bir sistem etrafında toparlandılar ve yeniden teşkilatlandırılarak TürkMoğol İmparatorluğu'nun temelini oluşturdular. Ancak Çengiz Han'ın ölümü, torunlarının belirli kabilelerle yeni coğrafyalara göçmesine ve kabile sisteminin canlanmasına neden oldu. Kabile reisleri, bağlı bulundukları devletin askerî gücünü oluşturuyordu. Bununla birlikte ellerindeki nüfus gücü, vergi potansiyeli ve ticaret yaptıklarından dolayı ekonomik güçleri hanları kabile reisleri ile iyi geçinmek zorunda bıraktı. Kabile reisleri bu güçlerinin farkında olduklarından dolayı, bir süre sonra devletle olan bağlarını gevşetmeye başladılar. Başta han olmak üzere, bürokrasi ve askeriye üzerindeki baskıları arttırarak kritik dönemlerdeki görevlere kendi adamlarını tayin etmeye başladılar. Hatta Altın Orda'da Nogay gibi güçlü olan emîrler bunlarla da yetinmeyerek hanları dahi değiştirme yoluna gittiler. Bununla birlikte kabile reislerinin bu tahakküm süresi, her üç ardıl devlet için de fazla uzun sürmemiştir. İncelediğimiz üç devlette de kabile reisleri bütün güç ve hırslarına rağmen, hanların kararlı tutumu ve diğer kabile reislerinin de hanlara verdikleri destekle ani bir şekilde ortadan kaldırılmışlardır.
Özet (Çeviri)
Mongol tribes who could not create any political structure before Genghis Khan were in total dailystruggle. With the emergence of Genghis Khan, these tribes gathered around a system and reorganized the foundation of the Turkish-Mongol Empire. However, the death of Genghis Khan caused his grandchildren to migrate to new geographies with certain tribes and to revive the feudal system. The chieftains were the military power of the state to which they belonged. However, economic power due to their population power, tax potential and trade forced the khans to get along well with tribal chieftains.Since the chieftains were aware of these forces, after a while they began to loosen their relations with the state.They started to appoint their own men to the mission in critical periods by increasing the pressure on the bureaucracy and the military, especially khan.Even as strong as Nogay in the Golden Horde thechieftains were not satisfied with these, and they even changed the khans. However, the period of domination of these chieftainsdidnot last too long for all three consecutive states. Despite all their power and ambition, they were abruptly eliminated by the stable attitude of the khans and the support of the other chieftainers.
Benzer Tezler
- Moğollar ve Timurlular devrinde küregenlik
Küregens in the Mongol and Timurid periods
ALEYNA DURMUŞ
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
TarihErzurum Teknik ÜniversitesiOrtaçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. DERYA COŞKUN
- Hamdullâh el-Müstevfî el-Kazvînî'nin ortacağ tarih yazımındaki yeri
The place of hamd-Allah al-Mostawfi al-Qazvin's medieval history writing
BÜŞRA EDA BULUT
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
TarihTekirdağ Namık Kemal ÜniversitesiTarih Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT RECEP KELEŞ
- Moğol Devletlerin'de müslüman ve Türk devlet adamları
Musli̇m and Turki̇sh statesmen i̇n Mongoli̇an States
BETÜL SÜMEYRA TAHTALI
- Design and structural finite element analysis of an artificial neural network based optimized alpha type stirling engine
Yapay sinir ağı bazlı optimize edilmiş bir stırlıng motorunun tasarımı ve yapısal sonlu elemanlar analizi
CENGİZ YILDIZ
Yüksek Lisans
İngilizce
2019
Makine Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiMakine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ATA MUGAN
DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA BAYATA
- Finansal istikrar ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki: Panel veri analizi
The effect of financial stability on economic growth: Panel data analysis
CENGİZ SOYLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
Ekonomiİstanbul ÜniversitesiPara Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. BURÇAY YAŞAR AKÇALI