Firdevsî-i Rûmî'nin Süleymannâme-i Kebîr adlı eseri (62. Cilt) (Metin-Dil İncelemesi-Sözlük-Tıpkıbasım)
Süleymannâme-i Kebîr by Firdevsî-i Rûmî (Volume 62)(Text-Language Analysis-Vocabulary-Facsimile)
  1. Tez No: 577284
  2. Yazar: EMİNE ŞULE AYVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZER ÖZYAŞAMIŞ ŞAKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Süleymân-nâme, Firdevsî-i Rûmî, Eski Anadolu Türkçesi, Hz. Süleyman, Ahkâm, Süleymân-nâme, Firdevsî-i Rûmî, Old Anatolian Language, Prophet Suleiman, Ahkâm
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1005
Özet
Süleymân-nâme-i Kebîr, 15.-16. yüzyıllarda yaşamış olan Firdevsî-i Rûmî tarafından kaleme alınmış, ansiklopedi mahiyetinde, hacimli ve kapsamlı bir eserdir. 81 ciltten oluşan eser, Süleymân peygamberin hayatını konu alır. Eserde aynı zamanda tarih, matematik, ilm-i nücûm, ahlâk, efsâne ve hikâyeler gibi farklı konulara ait başlıklar bulunmaktadır. Bu çalışma, nüshası Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi H. 1534 numarada bulunan Süleymân-nâme-i Kebîr'in 62. cildini içermektedir. Tezin amacı Eski Anadolu Türkçesi söz varlığı ve dil bilgisi çalışmalarına katkı sağlamaktır. Çalışmamız dört ana bölümden oluşmaktadır: Giriş, çeviriyazılı metin, dil incelemesi, sözlük. Giriş kısmında Firdevsî-i Rûmî ve eserleri hakkında bilgi verilmiş ve çalışılan nüsha tanıtılmıştır. Metin bölümünde Arap harflerinden Latin harflerine çevrilen çeviriyazılı metin bulunmaktadır. Dil İncelemesi bölümünde eserin imlâ ve ses özellikleri, şekil ve cümle bilgisi ele alınmıştır. Sözlük kısmında kelimelerin sözlüğü oluşturulmuş ayrıca özel adlar için ayrı bir başlık açılmıştır. Eserin tıpkıbasımı da çalışmanın sonuna eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Suleymannâme-i Kebîr was written by Firdevsî-i Rûmî who lived in between 15th and 16th centuries. This encyclopedical and comprehenesive work talks about Prophet Suleiman's life and includes 81 volumes. At the same time, there are different titles like history, math, astrology, ethic, mytology and stories in this work. This work includes the edition of V. 62 of Suleymannâme-i Kebîr which is found with the number of H. 1534 in the Library of Topkapı Palace Museum. This thesis' aim is to contribute to literature and linguistics of Old Anatolian Turkish Language's vocabulary and grammar features. Our study contains four main chapters: Introduction, transcribe of the work, language features and the dictonary. In the Introduction, it was given information about Firdevsi-i Rumi's life, works and introduced the studied copy. In the Transcription Part, there is a text which is transcribed from the Arabic letters to Latin letters. In the chapter of Language Features, it was studied about spelling and sound features, shape and sentence figures of the work. In the Dictionary Part, we created the dictionary of the words and we also formed another title for private names. We added the facsimile of the study to the end of the book.