Roman ve hikâye yazarı Nur Tahsin Salor'un hayatı ve eserleri
The life and works of novel and short story author's Nur Tahsin Salor
- Tez No: 577285
- Danışmanlar: PROF. DR. HANDAN İNCİ ELÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Nur Tahsin Salor, roman, hikâye, Nur Tahsin Salor, novel, short story
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Nur Tahsin Salor (1908-1996), Cumhuriyet dönemi yazarlarındandır. 1929 yılında ilk hikâyesi“Avize”ile edebiyat dünyasına girmiş, 1931'de yayımlanan romanı Gözlerin Sırrı ile adını duyurmuştur. On adet hikâyesi bulunan Salor'un kaleme aldığı son edebî metin, 1957'de Yirminci Asır mecmuasında çıkan“Ayrılık”başlıklı hikâyedir. Yazar, metinlerinde bireyin psikolojisini en iyi şekilde yansıtmaya çalışmış, bundan dolayı başkarakterlerin duygularına odaklanmıştır. Çeşitli temaları işlediği roman ve hikâyelerinde diyalog yöntemini sıklıkla kullanmış, sade ve anlaşılır bir dil tercih etmiştir. Bu çalışmanın amacı, devrinin bilinen isimlerinden olduğu hâlde günümüzde tanınmayan yazarın biyografisine ve eserlerine ışık tutmaktır.
Özet (Çeviri)
THE LİFE AND WORKS OF NOVEL AND SHORT STORY AUTHOR'S NUR TAHSİN SALOR Nur Tahsin Salor (1908-1996), is one the Republican era writers. In the year 1929 she entered the literary world with her first short story“Avize”and made quite a name for herself with her novel called Gözlerin Sırrı in 1931. The last literary text indited by Salor who has ten short stories in her name, is one entitled“Ayrılık”which got published in the Yirminci Asır magazine in 1957. As a writer she tried to reflect the psychology of the individual in the best way possible through her texts, therefore she focused on the sentiments of the main characters.She frequently used the method of dialogue in her various themed novels and short stories, prefered a simple and comprehensible language. The aim of this study is to bring a light on the bioghraphy and works of the writer who is not well-known at the present time although she was a celebrated name in her own era.