Sıçanlarda oksidatif strese karşı kurkumin ve epigallokateşin gallatın olası koruyucu etkilerinin araştırılması
Investigation of the possible protective effects of kurkumin and epigallocatechin gallate against oxidative stress in rats
- Tez No: 577292
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ERDİNÇ YALIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Oksidatif stres, Paklitaksel, Kurkumin, Epigallokateşin gallat, Antioksidan, Oxidative stress, paclitaxel, curcumin, epigallocatechin gallate, antioxidant
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eczacılık Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Hedeflenmemiş dokularda antikanser ilaçlardan kaynaklı oksidatif stres, kardiyotoksisite, nörotoksisite ve hepatotoksisite gibi ciddi yan etkilere neden olmaktadır. Paklitaksel de bu antikanser ilaçlardan biridir. Paklitaksel (taksol), taksan türevi kemoterapötik olup solid tümörlerin tedavisinde kullanılmaktadır. Çalışmamızda, paklitaksel ile oluşturulmuş oksidatif strese karşı kurkumin ve epigallokateşin gallatın olası koruyucu etkileri incelenmiştir. Bu çalışmada, 48 adet sıçan 6 farklı gruba ayrılmıştır. Bu gruplar, kontrol, paklitaksel, kurkumin, paklitaksel+kurkumin, epigallokateşin gallat, paklitaksel+ epigallokateşin gallatdır. Deney protokolü sonucunda deney hayvanları sakrifiye edilerek karaciğer ve böbrek dokuları izole edilmiştir. İzole edilen bu dokularda süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (KAT), malondialdehit (MDA), glutatyon (GSH) düzeyleri incelenmiştir. Karaciğer ve böbrek dokusunda, MDA seviyesi incelendiğinde paklitakselin, MDA seviyesini arttırdığı; paklitaksel grubu ile paklitaksel+ kurkumin, paklitaksel+epigallokateşin gallat tedavisi uygulanan gruplar karşılaştırıldığında ise MDA seviyesinin istatistiksel olarak anlamlı derecede azaldığı bulunmuştur. Karaciğer dokusunda KAT ve SOD enzim aktiviteleri ve GSH düzeyi paklitaksel uygulamasından sonra azalmış, kurkumin, epigallokateşin gallat tedavisi uygulanan gruplarda KAT ve SOD aktiviteleri ve GSH düzeyi artmış olup bu artış istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Böbrek dokusunda, kontrol grubu ile pakliteksel grubu karşılaştırıldığında KAT ve SOD aktiviteleri ve GSH düzeyleri azaldığı ancak kurkumin tedavisi uygulandığında SOD ve GSH düzeyi istatistiksel olarak anlamlı yükselirken, KAT düzeyi yükselmiş ancak bu yükseliş istatistiksel olarak bir anlam ifade etmemiştir. Epigallokateşin gallat tedavisi uygulanan grupta, SOD ve KAT aktivitesinin anlamlı artış gösterdiği ancak GSH düzeyinin arttığı ancak istatistiksek olarak olarak bir anlam göstermediği belirlenmiştir. Sonuç olarak paklitakselin oksidatif stresi arttırdığı ve antioksidan enzim seviyelerinde düşüşe sebep olduğu kurkumin ve epigallokateşingallatın ise oksidatif stresi azalttığı ve antioksidan enzim seviyelerini arttırdığı saptanmıştır ve bundan dolayı paklitaksel kullanan hastalarda oluşabilecek yan etkilere karşı kurkumin ve epigallokateşin gallatın kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Oxidative stress caused by anticancer drugs in unintended tissues causes serious side effects such as cardiotoxicity, neurotoxicity and hepatotoxicity. Paclitaxel is one of these anticancer drugs. Paclitaxel (taxol) is a taxane-derived chemotherapeutic agent used in the treatment of solitary tumors. In our study, possible protective effects of curkumin and epigallocatechin gallate on oxidative stress induced by paclitaxel were investigated. In this study, 48 rats were divided into 6 different groups. These groups, control, paclitaxel, kurkumin, paclitaxel + kurkumin, epigallocatechin gallate, paclitaxel + epigallocatechin gallate. As a result of the test protocol, the experimental animals were sacrificed and liver and kidney tissues were isolated. Superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), malondialdehyde (MDA), glutathione (GSH) levels were examined in isolated tissues. When liver MDA level is examined in liver and kidney tissue, paclitaxelin increases MDA level. When the paclitaxel group and the paclitaxel + kurkumin, paclitaxel + epigallocatechin gallate treatment groups were compared, the MDA level was found to be statistically significant. CAT and SOD activities and GSH levels in the liver were decreased after paclitaxel administration. After paclitaxel administration, CAT and SOD activities and GSH levels were increased in groups treated with curcumin, epigallocatechin gallate treatment, and this increase was statistically significant. Compared with the control group and paclitaxel group in the kidney tissue, CAT and SOD activities and GSH levels were decreased, but when SOD and GSH levels were increased statistically, CAT levels increased but this increase was not statistically significant. In the group treated with epigallocatechin gallate, it was determined that SOD and CAT activity showed a significant increase but GSH level was increased but statistically not significant. As a result, it was found that paclitaxel increased oxidative stress and decreased levels of antioxidant enzymes, while kurkumin and epigallocatechin gallate decreased oxidative stress and increased antioxidant enzyme levels. Therefore, it was revealed that kurkumin and epigallocatechin gallate could be used against side effects that may occur in patients using paclitaxel.