Kitāb-ı Silāhşōr (İnceleme-metin-dizin-tıpkıbasım)
Ki̇tāb-i Silāhşōr (Analysis, text, index and facsimile)
  1. Tez No: 577307
  2. Yazar: ESRA KARADAVUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNCAY BÖLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Eski Anadolu Türkçesi, Kitāb-ı Silāḥşōr, Ancient Anatolian Turkish, Kitāb-ı Silāḥşōr
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 281
Özet
Eski Anadolu Türkçesi, Batı Türkçesinin 13-15. yüzyıllar arasında gelişme gösteren dönemidir. Türkiye Türkçesinin temelini oluşturan Eski Anadolu Türkçesi dönemine ait eserler bizim için oldukça önemlidir. Bu dönemin dil özelliklerini gösteren eserler içerisinde silahşorluk risaleleri de mevcuttur. Çalışmamızda, British Museum'da Or. 23595 numarada kayıtlı bulunan, 1006 (1597-98) tarihinde istinsah edilen ve müellifi bilinmeyen Kitāb-ı Silāḥşōr adlı eserin transkripsiyonu yapılarak söz konusu eserin metni ortaya konmuştur. Ayrıca eser üzerinde gramer çalışması yapılmıştır. İncelemede eserin yazım, ses bilgisi ve şekil bilgisi özellikleri tespit edilmiştir. Bundan sonra metnin gramatikal dizinine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ancient Anatolian Turkish is a period of West Turkish that developed between the 13-15 centuries. Works pertaining to the period of ancient Anatolian Turkish period, which forms the foundation of modern Turkish, are of great significance. Among the works that show the linguistics features of this period are silahşorluk risaleleri. In this study, the work Kitāb-ı Silāḥşōr, which is registered in the British Museum, numbered 23595, copied in 1006 (1597-98) and whose author is unknown, has been transcribed. This text has then been analyzed in terms of grammar. The analysis has revealed orthographical, phonological and morphological features of the text. Then, its grammatical order is provided.