Hiyerarşik olmayan insan hakları örgütlerinde yaşanan 'hiyerarşi' sorunları
'Hierarchy' problems in non-hierarchical human rights organizations
- Tez No: 577461
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL BALİ AKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Law, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Hiyerarşi, Hiyerarşik olmayan, Örgüt, Yapı, Toplumsallaşma, Hierarchy, Non-hierarchical, Organization, Structure, Socialization
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu tez, yatay, anti-hiyerarşik ya da kolektif olarak bilinen hiyerarşik olmayan örgütlerin yaşadığı sorunları ve bu sorunları ortaya çıkaran sebepleri incelemek üzere yazılmıştır. Tez iki ana bölümden oluşmaktadır. Ancak bu bölümlerin içinde sırasıyla üç soruya cevap aranmaktadır. Bunlar; hiyerarşik olmayan örgüt nedir, bu örgütler ne gibi sorunlar yaşarlar ve bu sorunların altında yatan sebep nedir sorularıdır. Tez öncelikle hiyerarşik olmayan örgütlerin ne anlama geldiği ve nasıl tanımlandığı konusu ile başlamıştır. Yapının dışında hangi etkenlerin hiyerarşik olmayan örgütleri ilgilendirdiğine bakılmıştır. Bu bağlamda literatürde karşılaşılan hiyerarşik olmayan örgütlere yaklaşımlara bakılmış, bu yaklaşımlardan kapsayıcı olan bir yaklaşım tezin çerçevesini oluşturmuştur. Daha sonra hiyerarşik olmayan örgütlerin yaşadığı sorunlar üzerine yapılmış çalışmalar incelenmiş, ortaklaşan sorunlar bir araya getirilmiştir. Bu sorunlar daha önceki çalışmalarda yapılmış birebir görüşmelerden çıkan cevaplarla güçlendirilmiştir. Ortaya çıkan sorunların ise hiyerarşik olmayan örgütlerde hangi boyuta denk geldiği ile ilgili analiz yapılmıştır. Ardından hiyerarşik olmayan örgütlerin yaşadığı sorunlara zemin hazırlayan şeyin ne olduğu tartışılmıştır. Bu bölümde de toplumsallaşma ile hiyerarşiye yol açan mekanizmalara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis is written to examine the problems experienced by non-hierarchical organizations known as horizontal, anti-hierarchical or collective, and the reasons that reveal these problems. The thesis consists of two main parts. However, three questions are asked in these sections respectively. These; What are the non-hierarchical organizations, what kind of problems do these organizations have and what are the underlying reasons for these problems. The thesis began with what the non-hierarchical organizations mean and how they define them. Other than the structure, it was examined which factors were related to non-hierarchical organizations. In this context, the approaches to non-hierarchical organizations in the literature have been examined and an approach which is inclusive of these approaches has formed the framework of the thesis. Then, the studies on the problems of non-hierarchical organizations were examined and the common problems were brought together. These problems have been strengthened by the answers from previous interviews. An analysis was made on the extent to which emerging problems coincide in non-hierarchical organizations. Then, what is the basis of the problems of non-hierarchical organizations is discussed. In this section, mechanisms that lead to socialization and hierarchy have been reached.