Mobilya üretiminde grup teknolojisi yaklaşımı ile malzeme hareketlerinin minimizasyonu
- Tez No: 57748
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜÇÜNCÜ KEMAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Grup Teknolojisi, Hücresel Üretim, Malzeme Taşıma, Makina Düzenleme, Mobilya, Group Technology, Material Handling, Cellular Manufacturing, Machine Layout, Furniture. VI
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Grup teknolojisi ve hücresel üretim kavramlarının bir uygulaması yapılan bu çalışmada, hücrelerin oluşturulması ve makinalann düzenlenmesi üzerinde durulmuştur. Çalışmanın amacı, hücre içi ve hücreler arasında malzeme hareketlerini azaltmaktır. Makina grupları ve parça ailelerini oluşturmak için derece sıralama algoritması ve benzerlik katsayısı teknikleri kullanılmıştır. Bu teknikler girdi olarak kullanılan, 0-1'den oluşan başlangıç matrisi üzerinde uygulanmıştır. Derece sıralaması kümelendirme tekniğine göre elde edilen sonuç üzerinde gruplama etkinliği hesaplanmış ve hücrelerdeki parçaların işlem rotalarına bağlı olarak makinalar düzenlenmiştir. Bu teknikler makina düzenlemeyi kolaylaştırmalarına ve malzeme hareketlerini azaltmalarına rağmen, makina sayılarının artmasına neden olmaktadırlar. Sonuç olarak; bu kavramlardan mobilya üretiminde faydalanılabileceği ve uygulama ile iş akışının basitleştirilmesine bağlı olarak sağladığı avantajlardan yararlanılabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Material Handling Minimization on The Furniture Production By Using Group Technology Concept In this study, the machine layout and forming cells subjects were studied using an application of group technology and celllular manufacturing concepts. The objective of thise study is to reduce material handling intercell and intracell. To form machine groups and part families rank order clustering algorithm and similarity cofficent techniques, were used. Grouping efficacy was calculated using results based on the rank order clustering algorithm. The machines in each cell were put in order occording to processing routes of parts. Although these concepts facilitate machine layout and reduce material handling, they result in an increasing number of machines. As a result, these two concepts can be used in the furniture production. Adventages of these concepts can be obtained by depending on simplifying material flow.