Yeni (E,E)-dioksimlerin, mono ve heterotrinükleer komplekslerinin sentezi ve karakterizasyonu
- Tez No: 57747
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR GÖK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: vic-Dioksim, Makrosikllik Kompleks, Ligant, Crown Eter, Template Etki, Inclusion Bileşik, Konak-konuk Bileşikler. VI, yje-Dioxime, Macrocycles Complex, Ligand, Crown Ether, Template Effect, Inclusion Compound, Host-Guest Compounds. VII
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Bu çalışmada, iki yeni (E,E)-dioksim, 5,6:13, 14-dibenzo-9,10-benzo(15-crown-5)- 2,3-bis (Wdroksimino)-l,4,8,ll-tetraazasiklotetradekan (H2Lı) ve 5,6:9, 10:13, 14-tribenzo- 2,3-bis(hidroksimino)-l, 4,8,1 1-tetraazasiklotetradekan (H2L2), sırasıyla 2,3:10,1 1-dibenzo- 6,7-benzo(15-crown-5)-l,5,8,12-tetraazadodekan (2) ve 2,3:6,7:10,1 l-tribenzo-1,5,8,12- tetraazadodekan (5)'in (E,E)-diklorogliöxim ile reaksiyonundan sentezlenmişlerdir. Burada (2) ve (5) bileşikleri sırasıyla l,2-bis(o-nitrobenziHdenirnino)benzo(15-crown-5) (1) ve 1,2- bis(o-nitrobeiiziHdenimino)benzen (4)'nin indirgenmeleri ile elde edilmiştir. Önce metal: ligant oram 1:2 olan mononükleer kobalt (IH) ve Ru (II) kompleksleri izole edilmiş; daha sonra da hidrojen köprülü mononükleer kobalt (IH) kompleksi ile bortriflorür eterat'ın reaksiyonundan oluşan BF2+ köprülü kobalt (III) kompleksleri elde edilmiştir. BF2+ köprülü mononükleer kobalt (HI) kompleksinin [Cu(CH3CN)4]PF6 veya CdCl2H20 üe reaksiyonundan heterotrinükleer kompleksler elde edilmiştir. Sentezi gerçekleştirilen dioksimler ve geçiş metal komplekslerinin yapılan, elemental analiz, lH ve 13C-NMR, İR, UV-VIS ve kütle spektral değerlei ile belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Synthesis and Characterization of Novel (E^E)-Dioximes and Their Mono and Hetero-trinuclear Complexes Two novel (E,E)-dioximes 5,6:13,l4-dibenzo-9,10-ben2»(15-crown-5)-2,3-bis (hydroxyimmo)-l,4,8,ll-tetraazacyclotetradecane (H^Lj) and 5,6:9, 10: 13,1 4-tribenzo-2,3- bis(hydroxyintino)-l,4,8,ll-tetraazacyclotetradecane (H2L2), have been synthesized by the reaction of (E,E)-dichloroglyoxime with 2,3:10,1 l-dibenzo-6,7-benzo(15-crown-5)- 1,5,8,12-tetraazadodecane (2) or 2,3:6,7:10,1 1-tribenzo-l, 5,8, 12-tetraazadodecane (5) which have been synthesized from the reduction of l,2-bis(o-nitrobenzyHdenimino)benzo (15-crown-5) (1) or l,2-bis(o-nitrobenzyUdenimino)benzene (4), respectively. Only mononuclear cobalt (III) and Ru (II) complexes with a metal/ligand ratio of 1:2 have been isolated then cobalt (III) complexes bridged with a BF2+ were obtained with hydrogen- bridged cobalt (III) complexes and boron-trifluoride etherat. The reaction of BF2+-capped mononuclear cobalt (III) complex with [Cu(CH3CN)4lPF6 or CdCl2'H20 give heterotri- nuclear complexes. The structure of the dioximes and their transition metal complexes are proposed according to elemental analyses, *H and 13C-NMR, IR, UV-VIS and mass spectra.