İnsansız hava aracı (İHA) ile karayolları denetimi
Highway inspection by unmanned aerial vehicle (UAV)
  1. Tez No: 577504
  2. Yazar: MUZAFFER ÖZKOCA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ONAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: İmge işleme, İnsansız Hava Aracı, karayolları denetimi, İmage prosesing, unmanned aerial vehicle, highways
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Ülkemizde ve dünyada kullanılan İnsansız hava aracı (İHA) kullanım alanı her geçen gün artmaktadır. Bu kullanım alanının artmasının en önemli sebebi insan kaybı riski olmaksızın oluşabilecek herhangi bir kazada sadece maddi hasarla olayın atlatılabilmesidir. Haberleşme sistemlerinin gelişmesine paralel olarak İHA sistemlerinde de çok büyük gelişmeler kaydedilmiştir. Askeri alanlarda yapılan İHA'ların yanında pek çok farklı sivil amaç için onlarca farklı tasarıma sahip İHA imal edilmiştir. Bu tezin tasarım aşamasında Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) 6. Bölge Müdürlüğü yetkililerinin fikir ve görüşleri alınarak belirlenmiş ve genişletilmiştir. KGM'nin görevlerin yerine getirilmesi için bir insansız hava aracı kullanılması KGM'nın hızını ve etkinliğini arttırırken; bu görevler için harcayacağı zamanı ve maliyeti de önemli oranda düşürecektir. Tez içerisinde karayollarının denetiminde kullanılmak üzere havadan görüntü aktarımı yapıp imge işleme yapılarak görüntüler arasında oluşan farkın tespiti sağlanmıştır. Bir köprülü kavşak inşaatı ve bir yol kusuru tespiti örnek birer çalışma olarak ele alınmıştır. Köprülü kavşak inşaatı tüm süreç 4 faza bölünmüştür. Süreçler arasında 1 fazda % 22,5, 2 fazda % 32,5, 3 fazda % 22,5 ve 4 fazda % 22,5 değişimler gözlemlenmiştir. Karayollarında oluşan yol kusuru tespiti çalışmasında ise imge işleme yazılımı ile iki imge arasında piksel farkını gösteren histogramda % 0,3 fark tespit edilmiş.
Özet (Çeviri)
The utilization aims and types of Unmanned aerial vehicles (UAVs) are being increased every passing day in our country and in the world. The most important reason for this increase is that any accident that can occur without risk of human loss can be avoided only by mateial damage. In parallel with the development of communication systems, very large developments were recorded in unmanned aerial vehicle systems. In addition to the unmanned aerial vehicles built in military areas, unmanned aerial vehicles that have dozens kind of design have been manufactured for various civilian purposes and new unmanned aerial vehicles are being manufactured. Unmanned aerial vehicle which is the topic of this thesis is an unmanned aerial vehicle example for civil purposes. An unmanned aerial vehicle design and production which will enable the concerned units to intervene as soon as possible by carrying out image analysis and image analysis to be used in supervision of unmanned aerial vehicle roads will be explained in this thesis. The design of this project was determined and expanded by taking the ideas and opinions of the 6th Regional Directorate of General Directorate of Highways. In the thesis, the difference between the images will be determined by image transfer and image processing to be used for the control of highways. While the usage of an unmanned aerial vehicle to accomplish such tasks enhances the speed and effectiveness of the General Directorate of Highways; it reduces the time and cost that will be spent for these tasks.The construction of a crossroads and the detection of a road defect are considered as examples. The whole process of bridge junction construction is divided into 4 phases. 22.5% in 1 phase, 32.5% in 2 phases, 22.5% in 3 phases and 22.5% in 4 phases were observed between the processes. In the study of road defect detection on highways, the image processing software detected a 0.3% difference in the histogram showing the pixel difference between the two images.