Türkiye'de üretilen kağıt türlerinin talep analizleri
Prediction forecasting of the papers used in Turkey
- Tez No: 57751
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDOĞAN GAVCAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Katlı Regresyon, katlı korelasyon, talep tahmini, istatistik analiz IV, Statistical analysis, multiple correlation, multiple regression, prediction forecasting V
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Kağıt, kültürel ve sanayi alanındaki kullanımı ile günümüzün en önemli ihtiyaç maddelerinden birini teşkil etmektedir. Kağıt tüketimi bir ülkenin sosyal, kültürel ve endüstriyel gelişmesi ile yalandan ilgilidir. Bu yönüyle kağıt karton tüketimi bir uygarlık ölçüsü olarak kabul edilebilmektedir. Günümüzün en önemli ihtiyaç maddelerinden birini oluşturması bakımından ülkemizdeki kağıt tüketiminin ve üretiminin daha rasyonel planlanması için bu çalışma yapılmıştır. Ülkemizde kağıdın geleceği yatırımcılar kadar ülkede yaşayan insanları da ilgilendirmektedir. Kağıt karton tüketiminin geçmişteki gelişimi dikkate alınarak gelecek için bir tahmin yapmak mümkündür. Ülkemizde tüketimi yapılan kağıtlar 8 grupta ele alınmıştır. Kağıt tüketimini etkileyebilecek faktörler olarak kağıt ürünleri ve basım sanayine ait toptan eşya fiyat endeks sayılan, ithalat, ihracat, GSMH ve nüfus dikkate alınmıştır. Çalışma için gerekli olan veriler DİE, DPT ve SEKA Genel Müdürlüğü" nden temin edilmiştir. Çalışmada yöntem olarak kullanılan katlı regresyon ve korelasyon analizleri ile ilgili denklemler STATGRAPHICS adlı paket programda çözülmüştür. Oluşturulan katlı regresyon denklemleri içerisinde en az değişkenle en yüksek açıklayıcıhğa sahip olan denklem model olarak kabul edilmiştir. Modeldeki değişkenlerin 1995-2000 yıllarına ait tahmini değerleri hesap edilerek esas modelde yerine konulmuş ve gelecek yıllara ait talep tahminleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Prediction Forecasting of the Papers Used in Turkey Paper plays very important role as one of the basic material used in our culturel and industrial life. Paper consumption rate is very close related with the country's welfare and reflects the social, culturel and industrial development level. From this paint of view, it is accepted as a civilization criteria all over the developed countries. This study is carried out to achieve the rational planning of production and consumption of the paper that constitutes significant place in our current life. And the future of the paper is also to be understood well not only for investors but also people living in this country. Future assumption of paper-cartoon consumption can be based on it's past trends examination. Papers being used in Turkey classified into 8 main groups. Factors that can affect paper consumption are wholesale price indexes in paper products and printing industry, import, export, gross national product and population. Data needed in this study obtained from State Institute of Statistics, State Organization of Planning and General Directorate of SEKA. Equations associated with regression and correlation analyses that is used as a method in this study are solved by means of software called STATGRAPHICS. Among the equations obtained from software, having a least variable and more explanatory one is accepted as a model. Predicted values for the years between 1995 and 2000 were calculated by simple regression and than substitued the main equation, so, the predicted values were done for future requirements.