Atıksuların fiziksel arıtımı ve maliyet hesabı
- Tez No: 57752
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KALENDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Izgara, kum tutucu, yağ tutucu, ön çökeltim havuzu, askıda katı madde, inorganik sürüntü maddeleri, yüzer hafif madde, çökebilen süspansiyon madde VIII, Screen, sand holder, oil holder, pre-sedimentation tank, suspended solids, inorganic flowing material, swimming light material, sedimenting suspended material. IX
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
ÖZET Su temini, sulama, estetik, dinlenme, balıkçılık, su sporları ve doğal hayatın sürmesi, yüzeysel sulardan (deniz, göl, akarsu) yararlanılan alanlardan sadece birkaçıdır. Evlerden, endüstriyel tesislerden, tarımsal alanlardan ve yağışlardan oluşan atıksular, yüzeysel sulardan yukarıda belirtilen bu faydalanma şekillerini önemli ölçüde azaltmaktadır. Tabii su kaynaklarının, atıksuların uzaklaştırılması için kullanılmasının doğal yaşamın dengesini bozmayacak ölçüde olmasına dikkat edilmelidir. Doğal yaşamın dengesini bozabilecek bu parametrelerin değişim aralıkları standartlarla belirtilmiş olup; bunlar çözünmüş oksijen, katı madde miktarı, kolifom bakteri sayısı, pH, sıcaklık, tat, koku, zehirli (toksik) maddeler ve radyoaktivitedir. Bu çalışmanın amacı; fiziksel arıtma yöntemleri ile atıksu içerisinde bulunan yüzücü kaba maddelerin (tahta, plastik, kağıt, canlı artıkları vb.), inorganik sürüntü maddelerinin (kum, çakıl ve kömür tanecikleri), yüzer hafif maddelerin (köpük, yağ, petrol) ve çökebilen askıdaki katı maddelerin atıksulardan uzaklaştırılması için planlanan bir fiziksel arıtım tesisini boyutlandırmak, inşaa maliyetini hesaplamak ve konu ile ilgili bir bilgisayar programım hazırlamaktır. Bu çalışmanın ilk bölümünde, fiziksel arıtım tesisinde yeralan ızgaralar, kum tutucular, yağ tutucular ve ön çökeltim havuzlarının tanımı, çeşitleri, işletme kriterleri, tasarım esasları verilmiştir. Gümüşhane ili esas alınarak 2030 yılı için müstakbel nüfus hesaplanmış ve bu nüfusa göre maksimum pik proje, maksimum kurak hava, maksimum günlük, minimum günlük ve ortalama günlük debileri bulunmuştur. Pik proje debisine göre ızgaranın, kum tutucunun, yağ tutucunun ve maksimum günlük debiye göre ön çökeltim havuzunun boyutlandınlması, bu boyutlandırma esas alınarak yapılan inşaa maliyeti hesabı, elde edilen verilere göre hazırlanan bir bilgisayar programı ikinci bölümde verilmiştir, öğütücülerin ızgaralar ile birlikte kullanılması ve ön çökeltim havuzlannın şekil, verimlilik açısından irdelenmesi üçüncü bölümde verilmiştir. Dördüncü bölümde ise elde edilen sonuçlar verilmiştir. Bu sonuçlara göre boyutlandmlan fiziksel arıtım ünitelerinin verimlerinin standartlarda belirtilen değişim aralıklarında olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE PHYSICAL TREATMENT OF WASTEWATER AND AN ACCOUNT TO CONSTRUCTION COST Water supply, irrigation aesthetics, fishing, water sports and keeping of the wild life, are some of the usable ways of the surface waters. Wastewater from the homes, industrial plants, agricultural fields and rains absolutely reduces these useful usage patterns. Wastewaters should be sent into natural water resources in the way that balance of natural life is not spoiled. The limiting value internals of the parameters which indicate the spoiling levels of natural life are given in standart. Some of these parameters can be, given as dissolved oxygen, solid materials, coliform bacteria, temperature, taste, oclour, toxic materials and radioactivity. The purpose of this study is to desing a water trcatmant plant which will treat the objectionable materials in wastewaters like, swimming materials (wood, plastic, papers, living things), inorganic flowing materials (sand, coal, pieces and gravel) swimming light materials (foam, oil, petroleum), the sedimenting solid materials, using physical treatment methods, and to prepare an account for the construction cost together with a computer program. These studise were given in the first chapter of this study. Management criteria, and design principles of screens, sandholders, oil holders, pre- sedimentation tank types were given. The future population of Gümüşhane province for the year of 2030 was calculated. According to this population the maximum peak project maximum dry weather, maximum daily, minimum daily and average daily rates of flow were calculated. The screens, sand holders, oil holders, were dimentioned according to the peak project flow. Pre-sedimentation tank was dimentioned according to maximum daily flow. The constructioc cost account dimensioning and prepared computer program and based data for these calculation were given in the second chapter. Results and proposals were given in the forth chapter. According to the results the efficiencies of designed physical treatment units wre found to be in the interval of the standarts.