Türkiye'de üretilen bazı kağıt türlerinin kriminaliktik yönden incelenmesi
Criminalistic investigation on certain types of papers which are produced in Turkey
- Tez No: 198215
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜDAVERDİ EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kağıt, kağıt fiziği, mikrografi, kriminalistik, Paper, paper physics, micrografi, criminalistics.Science
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZETBilim Uzmanlığı TeziTÜRKİYEDE ÜRETİLEN BAZI KAĞIT TÜRLERİNİN KRİMİNALİSTİKYÖNDEN İNCELENMESİYasin ATAÇZonguldak Karaelmas ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüOrman Endüstri Mühendisliği Anabilim DalıTez Danışmanı: Prof. Dr. Hüdaverdi EROĞLUTemmuz 2005, 76 sayfaBu çalışmada, Türkiye'de üretilen bazı kağıt türlerinin, kağıt yapımında kullanılan kağıthamurların suç ve suçlularla mücadele eden kriminalistik açıdan birbirleriyle olanfarklılıkları incelenmiştir.Kriminalistik açıdan kağıtlar incelenirken temin edilen kağıtların özellikleri belgeyi tahripeden ve belgeyi tahrip etmeyen fiziksel testlere tabi tutulmuştur.Fabrikalardan yazışma usulüyle elde edilen kağıt hamurları ise hamurları renklendiricikimyasal maddelerle muameleye tabi tutup vermiş oldukları renklere göre ayırt edilmiştir.Beş farklı firmadan elde edilmiş 80 gramlık beyaz kağıtlar üzerinde belgeyi tahrip etmeyenfiziksel testler (gramaj, kalınlık, beyazlık, opaklık, yüzey düzgünlüğü ve hava geçirgenliği)uygulanıp sonuçlarına göre kağıt örneklerinin farklılıkları ortaya konmuştur.iiiÖZET (devam ediyor)Beş farklı firmadan elde edilmiş 80 gramlık beyaz kağıtlar üzerinde belgeyi tahrip edenfiziksel testler (yırtılma direnci, kopma direnci, çift katlama ve patlama dirençleri)uygulanıp sonuçlarına göre kağıt örneklerinin farklılıkları ortaya konmuştur.Ayrıca, kağıt örneklerimizin lif uzunluğu, lif genişlikleri, lif lümen genişlikleri ve lif çeperkalınlıkları ölçülüp birbirleriyle olan farklılıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.Sc. ThesisCRIMINALISTIC INVESTİGATİON ON CERTAIN TYPES OF PAPERS WHICHARE PRODUCED IN TURKEYYasin ATAÇZonguldak Karaelmas UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Forest Industrial EngineeringThesis Advisor: Prof. Hüdaverdi EROĞLUJune 2005, 76 pagesIn this study, differences of certain types of papers which are produced in Turkey andwood pulps used in paper production were investigated from criminalistic point of viewwhich fight against crime and criminals.During the criminalistic investigation of papers, specialities of obtained papers haveundergone physical tests which damage or don?t damage the document.Wood pulps which obtained from factories by correspondence procedure had undergone atreatment with chemical materials for colouring the wood pulps and classified according tocolours they showed.After physical tests which don?t damage paper (Thicness, Whiteness, Opacity, Smoothnessand Air Permeability) on the white papers of 80 grams obtained from five different firms,It?s determined the differences of paper samplesvABSTRACT (continued)After physical tests which damage paper (Burst İndex, Tearing Strengty, Breakingstrenght) on the white papers of 80 grams obtained from five different firms, It?sdetermined the differences of paper samples.Furthermore, the fiber length, fiber width, lumen diameter and wall thickness of the papersare measured and it?s determined the differences of paper samples.