Pulur masifi doğru kesiminin (Sakızlı, Saraycık ve Kurugüne Köyleri dolaylarının) metamorfizması ve jeolojik evrimi
- Tez No: 57756
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİM GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rejyonal metamorfızma, amfibolit fasiyesi, yeşil şist fasiyesi. VII, Regional metamorphism, amphibolite facies, greenschist fâcies. VIII
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Bu çalışma, Pulur Masifi Doğu kesiminin (Bayburt) metamorfik özelliklerini belirlemek ve jeolojöik evrimini irdelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma alanında temeli muhtemelen Devoniyen yaşlı Pulur metamorfitleri oluşturmaktadır. Başlıca amfıbolitler, şistler, gnayslar, mermerler ve metakuvarsitlerden meydana gelen Pulur metamorfitleri, çalışılan bölgede yeşil şist ve amfibolit fasiyesine ilişkin özellikler göstermektedirler. Metamorfıtlerin kuzey sınırı aynı zamanda bir bindirmeye karşılık gelir. Granit-granodiyorit arası bileşime sahip Saraycık granitoidi, Devoniyen yaşlı Pulur metamorfitleri içerisine sokulum yapmıştır. Üst Karbonifer-Alt Permiyen yaşlı Çamdere formasyonu, Pulur metamorfitleri üzerine uyumsuz olarak gelmektedir. Çamdere formasyonunun, metamorfıt ve granit çakıllarından oluşan konglomeratik bir seviyeyle başladığı tesbit edilmşitir. Buna bağlı olarak Saraycık granitoidinin Permo-Karbonifer öncesi sokulum yaptığı sonucuna varılmıştır. Pulur metamorfitleri güneyde, Liyas yaşlı konglomera ve kumtaşlanndan oluşan Aggi formasyonu tarafından uyumsuz olarak örtülmektedir. Volkanotortul özellikli Hamurkesen formasyonu, Aggi formasyonu üzerine uyumlu olarak gelmektedir. o^ Çeşitli formasyonlardan alınan çatlak ölçüleriyle, yöreyi K-B / G-D doğrultulu bir deformasyonun etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE METAMORPfflSM AND THE GEOLIGICAL EVOLUTION OF THE EASTERN PARTH OF THE PULUR MASSIFE (BAYBURT- NE TURKEY) This study has been earned out to determine the metamoiphic features and to interprest the geolgical evolution of the Eastern part of the Pulur Massife (Bayburt). The base of the study area is made up of Pulur matamorphites, probably of Devonian age. Pulur metamorphites which mainly consist of amphibolites, schists, gneises, marbles and metaquartzites show feature of greenschist and amphibolite facies in the study area. The northern burder of the metamorphites at the same time corresponds to athrust. Devonian aged Saraycik granitoid which has a composition between granite and granodiorite is introduced in to Pulur methamorphites. Pulur metamorphites are uncomformably overlain by the Çamdere formation of upper Carboniferous Lower Permian age. It has been determined that Çamdere formation start with a conglomeratic level, which consists of gravels of methamorphite and granite. In the South, Pulur metamorphites are unconformably overlain by the Aggi formation which consist of conglomerate and sandstone of Lias age. Aggi Formation is comformably overlain by Hamurkesen formation which shows vullcano sedimentary characteristics. The fracture measurements taken from different formations reveal that the region is affected by a deformation on the NE/SW direction.