Turkish adaptation of Implicit Leadership Scale
Örtük Liderlik Ölçeği Türkçe uyarlaması
- Tez No: 577575
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜMİT AKIRMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, İşletme, Psychology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örtük Liderlik, Liderlik Prototipi, Liderlik Kategorizasyon Teorisi, Bağlantıcı Yaklaşım, Ölçek Uyarlaması, Implicit Leadership Theory, Leadership Prototype, Leadership Categorization Theory, Connectionist Approach, Scale Adaptation
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Örtük Liderlik Teorisi, yönetilenlerin liderlik sürecindeki yerine vurgu yaparak (Lord & Maher, 1991) liderlik çalışmalarına yeni bir yaklaşım getirmektedir. Bu konuda Offermann'ın (Offermann et al., 1994) Örtük Liderlik Ölçeği, hem geçerlilik çalışmaları hem de başka projelere temel teşkil etmesi açısından öne çıkmaktadır (Epitropaki & Martin, 2004). Bu çalışmayla amaçlanan Offermann'ın Örtük Liderlik Ölçeği'nin yeni versiyonunu (Offermann & Coats, 2018) Türkçeye uyarlarken aynı zamanda Örtük Liderlik Teorilerinin cinsiyet, yaş, görev süresi, deneyim ve pozisyona göre genellenebilirliğini ve kültürün bu süreçteki olası etkilerini gözlemlemekti. Ölçek uyarlaması iki çalışma ile gerçekleştirildi. Birinci çalışmada beyaz yaka çalışanlar (N= 505) Örtük Liderlik Ölçeğinin Türkçe versiyonunu cevapladılar, ikinci çalışmada ise üniversite öğrencileri (N= 436) bu ölçeğe ek olarak Benlik Kurgusu Ölçeğini (Wasti & Erdil, 2007) ve NEO-FFI Ölçeğinin (Sunar, 1996) Yumuşak Başlılık ve Sorumluluk bölümlerine ait soruları yanıtladılar. Çalışma sonucunda dört faktörlü bir ölçek yapısı oluştu ve cinsiyet, görev süresi ve pozisyonla ilgili gruplar arasında anlamlı farklılıklar gözlemlenirken, yaş, deneyim ve kıdem konusunda anlamlı farklılıklar ortaya çıkmadı. Ayrıca Örtük Liderlik Faktörleri ile anket unsurları arasında da anlamlı ilişkiler gözlendi.
Özet (Çeviri)
Implicit Leadership Theories open a new path in the leadership studies as they emphasize the role of followers and their leadership schemas in the leadership process (Lord & Maher, 1991). The Implicit Leadership Scale of Offermann et al. (1994) is an outstanding measurement tool due to its validation procedure (Epitropaki & Martin, 2004) and as being base for other studies. With this study we aimed to adapt the new version of Offermann et al. (1994) Implicit Leadership Scale (Offermann & Coats, 2018) while we study the generalizability of ILTs for gender, age, tenure, experience and position and also to observe the potential impact of the culture. We realized the adaptation of the scale with two studies. In Study I Turkish version of the ILT scale is answered by white collar employees (N=505), and in Study II, undergraduate students (N= 436) answered the ILT scale and also the Turkish versions of Self-Construal Scale (Wasti & Erdil, 2007) and Agreeableness and Conscientiousness questions from NEO-FFI (Sunar, 1996). The study resulted with a four factor structure as: Prototype, Tyranny, Sensitivity, and Masculinity. The model fit has been mediocre and while significant differences have been found for gender, tenure and position, no significant differences were indicated for age, experience and seniority. The study also revealed significant relations for ILT factors and questionnaire items.