Yük geçmişi ve donatının beton karot numune dayanımı üzerindeki etkileri
Effect of load history and reinforcement on core strenght
  1. Tez No: 57758
  2. Yazar: MUSTAFA DURMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DURMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sentez, sertleşmiş beton, kalite denetimi, tahribatlı yöntem, karot, yük geçmişi, donatı etkisi. vn
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Bilindiği gibi yapıda sertleşmiş beton kalitesinin denetimi bir çok durumda gerekli olmaktadır. Bu denetimde kullanılan tahribatlı yöntemlerin, tahribatsız ve yarı tahribatlı yöntemlere göre daha güvenilir sonuçlar verdiği bilinmektedir. Tahribatlı yöntemlerden en yaygın kullanılanı karot numune alma yöntemidir. Bu yöntemde yapının uygun yerlerinden alınan karot adı verilen silindirik numuneler üzerinde gerçekleştirilen deneylerle beton kalitesinin belirlenmesine çalışılmaktadır. Uygulamada beton sınıfı standard numune dayanımı cinsinden tanımlandığından karot dayanımlarını söz konusu dayanıma dönüştürmek için gerekli tüm parametrelerin dikkate alınması kaçınılmaz olmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, teknik literatürde incelenmiş olduğuna dair bir dokümana rastlanmayan, yük geçmişi ve donatının beton karot numune dayanımı üzerindeki etkilerini bir sentez çalışması ışığında incelemektir. Bu amaçla birinci bölümde, beton kalite denetimi, yapıda beton deneylerinin gerekçeleri, kullanılan yöntemler, karot dayanımına etkidiği bilinen parametreler, karot dayanımı ile gerçek ve potansiyel dayanım arasındaki ilişkileri içeren bir sentez çalışması verilmektedir. İkinci bölümde yük geçmişi ve donatının karot dayanımı üzerindeki etkilerinin incelenmesinden elde edilen bulgular sunulmaktadır. Üçüncü bölümde bulgular irdelenmektedir. Çalışmanın bütününden çıkartılan bazı sonuçlar ve öneriler dördüncü bölümde özetlenmekte ve bu son bölümü kaynaklar listesiyle kum eşdeğerliği deneyine ilişkin bir ek bölüm izlemektedir. Elde edilen sonuçlar, yük geçmişi ve donatının karot dayanımı üzerindeki etkisini dikkate almadan, yapıdaki beton sınıfını doğru olarak belirlemenin mümkün olmadığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY EFFECT OF LOAD HISTORY AND REINFORCEMENT ON CORE STRENGTH In many cases, quality control of hardened concrete of structures is essential. Although destructive, semi destructive and non destructive methods are used in the quality control of hardened concrete, the method used in this study gives better results than the methods mentioned above. The method of taking core specimen among the other destructive methods is used most commonly. In this method, same cylindrical core specimens are taken from chosen location of a structure and the specimens are tested to estimate the quality of the concrete. In practice, since concrete class introduced as a function of strength of standard specimen, all of the parameters must be considered in order to convert from the strength of core specimen to strength of standard specimen. The main purpose of this study is to investigate the effect of load history and reinforcement. It is believed that there is no investigation about this subject in the technical literature. For this purpose, quality control of concrete, the reasons of tests on structures, used methods, known parameters that effect the strength of core, the relation between core strength and real strength and potential strength are investigated in first chapter. In the second chapter, the results of the investigation on the effect of load history and reinforcement on core strength are given. In the third chapter, these results are discussed. Conclusions of the study and same recommendations are summarized in fourth chapter. At last, a reference list and sand - equivalent test is given as an appendix. The results show that it is impossible to estimate the concrete class truly without considering the effect of load history and reinforcement on core strength. Key words : Synthesis, hardened concrete, quality control, destructive method, core, load history, effect of reinforcement. vm