Kalem imalatında kullanılan ağaç malzemelerin kimyasal yönden incelenmesi
- Tez No: 57759
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kavak odunu, parafin çözeltisi, Dolu Hücre Yöntemi, Odun emprenyesi, İR spektroskopisi, Poplar wood, paraffin solution, Full-Cell impregnation method, wood impregnation, IR spectroscopy. VI
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 35
Özet
ÖZET Bu çalışmada, kurşun kalem endüstrisinde kullanılan kavak odunun nem alışverişini Önlemek için uygulanan emprenye yöntemi sonunda ağaç malzeme üzerinde kimyasal ve fiziksel yönde bir değişikliğin olup olmadığı incelenmiştir. Denemelerde İtalya Servi Kavağı (Populus nigra subsp. nigra) radyal biçme yöntemiyle, 5x72x185 mm boyutlarında deneme örnekleri hazırlanmıştır. Örnekler, %8'lik parafin çözeltisi hazırlanarak Dolu Hücre Yöntemiyle emprenye edilmişlerdir. Emprenye öncesi ve sonrası ağaç malzemelerin İR spektrumları alınarak karşılaştırılması yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar ağaç malzemenin kimyasal yapısında bir değişikliğin olduğunu göstermemesine rağmen, fiziksel özelliklerinde önemli değişmelerin olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Chemical Investigation of Wood Material Used in Pencil Manufacture In this work, an investigation was made of find out whether an application of impregnation method was any effect on physical and chemical properties of wood material. In the experiments, state samples with 5x72x185 mm dimension were prepared from Italian poplar {Populus nigra subsp. nigra) by radial cutting technique. The samples were impregnated by full-cell impregnation process in 8% paraffin solution. A comparison of the IR spectra was made before and after the impregnation process. The results have indicated some important physical changes was observed although significant change on chemical properties of wood material.