Beton karotlar yardımıyla yapılardaki beton dayanımının daha gerçekçi olarak belirlenmesi
Determination of concrete strength in construction by using concrete cores
  1. Tez No: 127478
  2. Yazar: AYSEMA GÖZAÇAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DURMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yerinde beton dayanımı, kalite denetimi, tahribatlı yöntem, sentez, karotlar yardımıyla, yük geçmişi, donatı etkisi. VI, Concrete strength, quality control, destructive method, synthesis, with aid of cores, load history, effect of reinforcement. vn
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Yapıda sertleşmiş beton kalitesinin belirlenmesi bir çok halde gerekli olmaktadır. Bu belirlemede kullanılan tahribatlı yöntemlerin tahribatsız ve yan tahribatlı yöntemlere göre daha güvenilir sonuçlar verdiği de bir gerçektir. Tahribatlı yöntemlerden en çok kullanılan karot alma yöntemidir. Bu yöntemle yapıdan yürürlükte bulunan standartlara göre alınan, karot adı verilen, silindirik beton numuneler üzerinde gerçekleştirilen deney sonuçlarına göre beton sınıfının belirlenmesine çalışılmaktadır. Ancak yönetmeliklerde beton sınıfı ideal koşullarda üretilen, saklanan ve denenen standart numune dayanımları cinsinden tanımlandığından karot dayanımlarını standart numune dayanımına dönüştürmek için beton dayanımına etki eden parametrelerin tümünün dikkate alınması gerekli olmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, daha önce incelenmiş olduğuna dair bir yüksek lisans tezinden başka bir çalışmaya rastlanmayan, diğer parametreler yanında yük geçmişi ve donatının beton karot numune dayanımını deneysel bir çalışma yardımıyla incelemektir. Bu amaçla birinci bölümde, beton kalite denetimi, yapılarda mevcut beton deneylerinin nedenleri, bunun için kullanılan yöntemler, karot dayanımına etkidiği bilinen etmenler, karot dayanımı ile gerçek ve potansiyel dayanım arasındaki bağıntıları kapsayan genel bilgiler verilmektedir. İkinci bölüm yük geçmişi ve donatının karot dayanımı üzerindeki etkilerinin incelenmesinden elde edilen bulguları kapsamaktadır. Üçüncü bölümde bulguların incelenmesi üzerinde durulmaktadır. Çalışmanın tümünden çıkartılabilen sonuçlar dördüncü bölümde özetlenmekte ve bu son bölümü kaynaklar listesi ve bir ek bölüm izlemektedir. Elde edilen sonuçlar, yük geçmişi ve donatının karot dayanımları üzerinde etkili olduğunu, bu etkiler dikkate alınmadan yapıdaki beton sınıfının doğru olarak belirlenemeyeceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Determination of Concrete Strength in Construction by Using Concrete Cores It is necesaary in most case to determine the quality of hardened concrete in structure.it is true thet destructive methods used in this determination give more reliable results than non-destructive and semi-destructive methods. The most widely used method of destruction methods is core sampling. The cocrete class will be determined by experiments results in which cylinder concrete specimens (core) are used. Cylinder concrete specimens, which is known as a core, are taken from the structure by the acceptable standarts. Because concrete class is described as producted, kept and tried standart specimen strength type, it is necessary to be careful for all the parameters effect cocrete strength in order to translate the core strength to the standart specimen strength. The main purpose of this study is to examine the load history and concrete core specimen strength of reinforcement in addition to other parameters by experimental study. For this purpose, in the first chapter, a synthesis - study is carried out including, concrete - quality control, the reasons of concrete tests on structure, the methods used the parameters, affecting core - strength, and the relations between core strenght, and real and potential strength. İn the second chapter, the results of the investigation on the effect of load and reinforcement on core strength are presented. In the third chapter, these results are discussed. Conclusions of the study and recommendations are summarized in fourth chapter. Finally, a reference list and an appendix is given. The results optained that the load and reinforcement are effective on concrete core, and that it is imposible to estimate the concrete class truly without taking into consideration these effects.