İmar planında rekreasyon için ayrılmış alanların standartlar açısından değerlendirilmesi: Trabzon örneği
- Tez No: 57763
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NERMİN ÖKTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, imar planı, yeşil alan, boş zaman. -VI, Recreation, development plans, green space, free time. -VII
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Trabzon İmar Planı'nda yeşile ve rekreasyona ayrılan alanların, kentlinin boş zamanını değerlendirme istek ve gereksinimlerine göre kullanılabilirliğinin test edildiği ve mevcut durumun plan ve yönetmeliklerle karşılaşıldığı bu çalışma altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde çalışmamıza yardımcı olacak, rekreasyon ve yeşil alan kavramına ilişkin tanımlar, genel bilgiler ve araştırmalar irdelenmektedir. İkinci bölümde yabancı ülkelerdeki ve Türkiye'deki yeşil ve spor alanları standartları karşılaştırılmalı olarak verilmekte, Trabzon ve çeşitli kentlerdeki kişi başına düşen yeşil alan durumu belirtilmektedir. 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planları, çözümleme çalışmalarından elde edilen veriler haritalar yardımıyla anlatılmaktadır. Üçüncü bölümde alan araştırılması yapılan konut alanlarının ayrıntılı tanımları yapılmakta, araştırmanın amacı, anket ve değerlendirme yöntemleri verilmektedir. Dördüncü bölümde anket çalışmasının sonuçları ve istatistik karşılaştırmalar irdelenmekte ve değerlendirilmektedir. Beşinci bölümde araştırmanın genel sonuçları bulunmaktadır. Altıncı bölümde ise elde edilen sonuçlar doğrultusunda öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Evaluation of the recreational areas from the point of development plan standarts: A case study in Trabzon. This study is composed of six parts.The avalibality of the areas devoted to green space and recreation was tested in terms of the demand and the needs of the people while they are spending their free time and current situation was compared to plans and instructions. In the first part, general information and surveys, regarding recreation and the concept of green space are introduced. In the second part, comparisons of green spaces and sports grounds in the foreign countries and Turkey are given, and also the proportions of the green spaces per capita both in Trabzon and other provinces are mentioned. Local plans with a scale of 1/5.000 and 1/1.000, data obtained from resolving studies are also mentioned by means of maps and compared with the present situation. In the third part, detailed introduction of study areas the aim of the study, questionaires and evaluation methods are presented. In the fourth part, the results of the questionaires and the statistical comparisons are critised and evaluated. The fifth part is the total results of the survey. In the sixth part, suggestions are made according to the results obtained.