Kendir (Connabis sativa L.) soymuk liflerinden oksijen-soda yöntemi ile kağıt hamuru üretim koşullarının belirlenmesi
- Tez No: 57764
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA USTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Kendir soymuk lifi, Oksijen delignifikasyonu, Oksijen-soda kağıt hamuru üretimi, Fiziksel özellikler, Optik özellikler. VII, Fibre sclereid in floem of hemp, Oxygen delignification, Oxygen-soda Pulping, Physical properties, Optical properties. VIII
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Lif ve Kağıt Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada oksijenin temiz ve iyi bir delignifikasyon maddesi olduğu gerçeğinden hareketle geleneksel yöntemlere alternatif olarak geliştirilen C^-NaOH yöntemi kullanılmıştır. Bu amaçla, kendir soymuk liflerinden oksijen-soda yöntemiyle 36 adet kağıt hamuru üretim çalışması yapılmıştır. Elde edilen verilere göre en uygun pişirme şartları aşağıdaki gibi bulunmuştur. - NaOH oranı - Sıcaklık - Pişirme süresi - Oksijen basıncı - Çözelti/sap oranı %12-14 120-130°C 40 dak. 4 kg/cm2 5/1 Sonuç olarak, kendir soymuk liflerinden oksijen-soda yöntemiyle yüksek parlaklıkta, düşük kappa numarası ve yüksek viskoziteye sahip kağıt hamurlarının elde edilebileceği anlaşılmıştır. Oksijen-soda yöntemi; kısa pişirme süresi ve düşük sıcaklıklarda iyi sonuçlar vermesi, yüksek verimde kağıt hamuru elde edilmesi, hamurların kolay ağartılabilmesi ve enerji tüketiminin düşük olması gibi pek çok avantajlar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Determination of Soda-Oxygen Pulping Conditions of the Fibre Sclereid in Floem of Hemp(Cannabis sativa L.). In this study, 02-NaOH pulping was used instead of traditional pulping processes. Because, oxygen is clean and a good delignification agent. For this reason, to determine optimum oxygen-soda pulping conditions of the fibre sclereid in floem of hemp, 36 cooking experiments were made. According to the results obtained, optimum pulping conditions were found as follows: - NaOH charge - Maximum Temperature - Time at maximum temperature - Oxygen pressure - Liquor to raw material ratio 12-14 % 120-130°C 40 min. 4 kg/cm2 5/1 Consequently, it is concluded that oxygen-soda pulping, of the fibre sclereid in floem of hemp gives higher brightness, lower kappa number and higher viscosity. Oxygen-soda pulping has a lot of advantages such as shorter cooking time and temperature, higher screened pulp yield, easy bleachability and lower energy consumption.