Bekir Sıtkı Erdoğan ve Halil Gökkaya'da şiir ilişkisi
Poetry relationship in Bekir Sitki Erdoğan and Halil Gökkaya
  1. Tez No: 577639
  2. Yazar: AHMET DURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT TEKŞAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET AKİF KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Bekir Sıtkı Erdoğan, Halil Gökkaya, şiir sanatı, sanat ilişkisi, Türk dili, Bekir Sıtkı Erdoğan, Halil Gökkaya, poetry art, art relationship, Turkish language
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalışma, Türk şiirinin son yüzyıldaki temsilcilerinden biri olan Bekir Sıtkı Erdoğan ile Halil Gökkaya hakkındadır. Çağdaş Türk şiirinin temsilcilerinden biri olarak kabul edilen Bekir Sıtkı Erdoğan Fuzuli, Nedim, Baki gibi klasik şiirin; Yunus Emre, Karacaoğlan, Emrah gibi halk şiirinin temsilcilerini incelemiş, onların sanatlarında ortaya koyduğu şiir bilgisini fark etmiştir. Kendi kuşağına yakın dönemde ise çağdaş Türk şiirinin kurucu iki şairinden biri olarak kabul edilen Yahya Kemal Beyatlı ve hecenin beş şairinden biri olan Faruk Nafiz Çamlıbel'in şiir anlayışlarını kendi şiir anlayışıyla sentezleyip bu birikimi, günümüz Türkçesini kullanarak hece vezni ve aruz vezni ile yazdığı şiirlerinde ortaya koymuştur. Yirmili yaşlarda ortaya koyduğu şiirlerle sanat camiasının dikkatini üzerine çeken Halil Gökkaya ise ustası olarak kabul ettiği Bekir Sıtkı Erdoğan'dan şiir sanatının inceliklerini öğrenmiştir. Ortak noktaları şiir olan iki şairin tanışmalarının ardından gelişen dostluk ilişkileri zamanla daha da ileriye giderek öğretmen-öğrenci, usta-çırak, baba-oğul ilişkileri gibi farklı boyutlara taşınmıştır. Erdoğan ve Gökkaya'nın yirmi beş yıl süren sanat ve yaşam birlikteliği iki şairin şiirlerinde konu, tema, duygu, fikir, hayal, imaj, sembol, imge, biçim gibi farklı konularda birtakım ortaklıklar meydana getirmiştir. Bu birlikteliğin ele alındığı tezin birinci bölümünde; şair Bekir Sıtkı Erdoğan'ın; ikinci bölümde ise çeyrek asır Erdoğan'ın yanında bulunan şair Halil Gökkaya'nın hayatına ve sanatına yer verilmiştir. Üçüncü bölümde Erdoğan ve Gökkaya arasındaki beşeri ilişki ve şiir ilişkisi, ele alınıp incelenmiştir. Değerlendirme ve sonuç bölümünde ise yapılan araştırma ve incelemeler neticesinde elde edilen bulgular yorumlanmıştır. Son olarak; Halil Gökkaya ile yapılan röportaja ve iki şairin kişisel arşivinden derlenen bazı fotoğraf ve belgelere yer yerilmiş ayrıca çalışma boyunca yararlanılan kaynaklar gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is about Bekir Sıtkı Erdoğan and Halil Gökkaya one of the representatives of Turkish poetry in the last century. Bekir Sitki Erdogan is considered as one of the representatives of contemporary Turkish poetry. Yunus Emre, Karacaoğlan, Emrah examines the representatives of folk poetry, such as their knowledge of the poetry he has revealed. Yahya Kemal Beyatlı, one of the founding poets of contemporary Turkish poetry and Faruk Nafiz Çamlıbel, one of the five poets of syllable, synthesized his understanding of poetry with his own poetic understanding in his poems which he wrote with syllabic meter and aruz meter. It has set. Halil Gökkaya, who attracted the attention of the art community with his poems in his twenties, learned the subtleties of poetry from Bekir Sıtkı Erdoğan, whom he considered as a master. After the meeting of two poets whose common points were poems, the relations of friendship developed gradually and went to different dimensions such as teacher-student, master-apprentice, father-son relations. Erdoğan and Gökkaya's art and life partnership, which lasted for twenty-five years, has created a number of partnerships in the two poets' poems on different subjects such as theme, theme, emotion, idea, imagination, image, symbol, image and form. In the first part of this thesis, which deals with this association; poet Bekir Sıtkı Erdoğan; In the second part, the life and art of the poet Halil Gökkaya, who was with Erdoğan for a quarter century, is given. In the third chapter, the relationship between human and poetry between Erdoğan and Gökkaya is discussed and examined. In the evaluation and conclusion section, the findings obtained as a result of the researches and examinations are interpreted. Finally; The interview with Halil Gökkaya and some photographs and documents compiled from the personal archives of the two poets were included and the sources used throughout the study were shown.