Miyeloid malignansilerde hematopoetik miRNA ekspresyonlarının araştırılması
Investigation of miRNA ekspressions in Myeloid hematopoietic malignancies
- Tez No: 577725
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ERTAN AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Miyeloid malignensi, Hematopoez, miRNA, AML, MDS, myeloid malignancies, hematopoiesis, microRNA, AML, MDS
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Hematolojik malignansiler, kemik iliğinden köken alan hücrelerin anormal çoğalması sonucu ortaya çıkan hastalıklardır. Son yıllarda yapılan pek çok çalışma ile hematolojik malignensilerin moleküler patolojisi ve genetik etiyolojisi anlaşılmaya çalışılmış, hastalığın tanı ve prognozu ile ilgili sağlam veriler ortaya konulmuştur. Özellikle DNA ve RNA dizilemesi yapan teknolojilerin gelişmesi ile hedeflenmiş dizi analizleri, ekzonlar ya da tüm genom dizileme çalışmaları hastalığın genetik etiyoloji ve epigenetik değişiklikleri hakkında çok sayıda bilgi sahibi olmamızı sağlamıştır. Bu tez çalışmasında, Akut Miyeloid Lösemi (AML) ve Miyelodisplastik Sendrom (MDS) hastalarında, hematopoetik farklılaşmalarda etkin rol oynayan hsa-miR-155-5p, hsa-miR-221-5p, hsa-miR-222-5p, hsa-miR-223-3p ve hsa-miR-181a-5p' nin ekspresyon düzeyleri, hastalardan alınan kemik iliği örneklerinde kantitatif real-time PCR yöntemi ile araştırıldı. Çalışma grubumuza 20 AML ve 37 MDS tanısı almış toplam 57 hasta ve kontrol grubu (K) olarak 7 sağlıklı birey dâhil edildi. Hasta ve sağlıklı bireylerden alınan kemik iliği örneklerinden total RNA izolasyonu ve cDNA sentezi gerçekleştirildi. Saptanan miRNA ekspresyon düzeyleri; Toplam hasta (AML ve MDS)-kontrol, MDS-kontrol, AML-kontrol ve AML-MDS grupları arasında, Shapiro–Wilk testi, Mann-Whitney U, Levene Testi, Kruskal Wallis testi kullanılarak istatistiksel olarak değerlendirildi. Test sonuçlarına göre gruplar arasında, miR-155 ve miR-222' nin ekspresyon düzeyleri bakımından, istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır (p=0,011). Bu farklılık AML ile K (p=0,031) ve MDS ile K (p=0,003) arasındaki farklılıktan kaynaklanmaktadır. Çalışmada incelenen miR-221, miR-223 ve miR181a' nın ekspresyon düzeylerinde ise gruplar arasında istatistiksel herhangi bir anlamlı fark bulunamadı. Sonuç olarak AML ve MDS ile ilişkili miRNA' ların ekspresyon düzeylerinin saptanması, hematolojik kanserlerin etiyolojisinin aydınlatılması ile tanı ve prognoz hakkında daha geniş bilgi sahibi olmamıza, miRNA bağıntılı terapötik ajanların tedavi süreçlerinde kullanılmaya başlanmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Hematologic malignancies are diseases caused by abnormal proliferation of cells originating from bone marrow. In recent years, molecular pathology and genetic etiology of hematologic malignancies have been tried to be understood and solid data about the diagnosis and prognosis of the disease have been presented. Targeted sequence analysis, exons or whole genome sequencing studies, especially with the development of DNA and RNA sequencing technologies, have provided us with a wealth of knowledge about the genetic etiology and epigenetic changes of the disease. In this study, hsa-miR-155-5p, hsa-miR-221-5p, hsa-miR-222-5p, hsa-miR-223-3p and hsa-miR-181a-5p expression levels of patients with acute myeloid leukemia (AML) and myelodysplastic syndrome (MDS), which play an active role in hematopoietic differentiation samples were investigated by quantitative real-time PCR method. A total of 57 patients with the diagnosis of 20 AML and 37 MDS and 7 healthy subjects as control group (F) were included in our study group. Total RNA isolation and cDNA synthesis were performed from bone marrow samples obtained from patients and healthy individuals. Detected miRNA expression levels were statisticaly evaluted by using, Shapiro-Wilk test, Mann-Whitney U, Levene Test, Kruskal Wallis test among total patient (AML and MDS) -control, MDS-control, AML-control and AML-MDS between the groups. According to the test results, a statistically significant difference was found among the groups in terms of expression levels of miR-155 and miR-222 (p = 0.011). This difference is due to the difference between AML and K (p = 0.031) and MDS and K (p = 0.003). No statistically significant difference was found among the groups in the expression levels of miR-221, miR-223 and miR181a examined in the study. As a result, determination of expression levels of miRNAs associated with AML and MDS will contribute to our understanding of the etiology of hematologic cancers and to provide a broader understanding of the diagnosis and prognosis, and the introduction of miRNA-related therapeutic agents in the treatment processes.