Çağdaş sanatta metaforik nesneler
Metaphoric elementsin contemporary art
  1. Tez No: 577751
  2. Yazar: HATİCE VERMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EVREN KAVUKCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Metafor, Nesne, Çağdaş Sanat
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
“Çağdaş sanatta metaforik nesneler”başlıklı bu çalışmada, günümüz sanatında kullanılan izleyiciye aktarılmak istenen nesnelerin içerdiği metaforik unsurlara değinilmiştir. Bu çalışmanın konusu çağdaş sanatta üretilen nesnelerin izleyiciye aktarımında kullanılan metaforik unsurları yorumlamaktadır. Sanatçının izleyiciye aktardığı vermek istediğini nesnelerle ve bu nesnelere yüklediği simgesel anlamlarla verilmek istenen mesajı olduğu gibi değil de aktarma yoluyla sunmuştur. Gelişmiş dilsel yapılar olan metaforlar günlük hayatın her alanında kullanılmaktadır. Bu incelemede birinci bölümünde metafor kelimesi ele alınmış olup kelime anlamı ve sanatta kullanım alanlarına, çeşitlerine değinilmiştir. İkinci bölümünde ise nesne kavramına ve Marcel Duchamp ile başlayan hazır nesneye ilk hazır nesne örneği olan Bisiklet Tekerleğine ve Gerçeküstü nesne kavramına değinilmiştir. Üçüncü bölümünde Çağdaş Sanatta ve Türk çağdaş sanatında kullanılan metaforik unsurlu nesneler analiz edilip yorumlanmıştır. Yorumlamış olan bu eserler çeşitli kaynaklarla desteklenmiştir. Bu inceleme sürecinde kitaplar, literatür tarama, makaleler, hakemli dergilerden ve internet kaynaklarından yararlanılarak oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this stduy, Metaphoric elements that are included in the objects aimed to be transferred to the audience employed in today's art are mentioned. The main aim of this study is to interpert metaphoric elements employed in the transfer of the objects produced in contemporary art to the audience. The message that the artist aim to convey to the audience is presented indirectly through metaphoric elements. Metaphors, advancedlinguisticstructures, areused in everyaspect of daily life. In the first part of this study, the term“metaphor”was analysed and its lexical meanin and its various use in art were investigated. In the second part of the study, the object concept, the ready-made object started with Marcel Duchamp the Bicyle Wheel, the first example of ready-made object were analyzed. In the third part of the study, methaporic-based objcets employed in Contemporary art and Turkish Contemporary Art were analyzed and interpreted. These interpretations were supported with various resources. The boks in this study were collected witht he help of literature scanning, articles, refereed journalsand internet sources. KeyWords: Metaphor, Object, Contemporary Art