Yerleştirmeleriyle Sarkis Zabunyan metaforları ve zaman bağlantıları
Sarkis Zabunyan Metaphors with his installations and time connections
  1. Tez No: 486263
  2. Yazar: ŞEYMA NALAN EKİCE
  3. Danışmanlar: PROF. LEYLA VARLIK ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Çağdaş Sanat, Enstalasyon, Fransa, İstanbul, Sarkis Zabunyan, Metafor, Zaman, Bellek, Biçim, Kavram, Bağlam, Contemporary Art, Installation, France, Istanbul, Sarkis Zabunyan, Metaphor, Time, Memory, Form, Concept, Context
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Yerleştirme sanatı (enstalasyon), geleneksel sanat eğilimlerinin aksine, sanat eseri ve izleyici arasındaki demir parmaklıkları kaldıran, mekanın niteliklerinden yararlanan ve izleyici ile interaktif bir bağ kuran sanat anlayışıdır. Açık veya kapalı mekanlarda icra edilen sanat yaklaşımının kökleri ise, Marcel Duchamp'ın hazır yapım nesneleri ile Kurt Schwitters'e kadar uzanmaktadır. 20. yüzyıl başında kıvılcımları hissedilen bu sanat türü, çağdaş sanatta kavramsal sanat, performans, video, ses, ve mimarlık gibi disiplinler ile etkileşim içinde, günümüzde en fazla kullanılan sanat üretim biçimlerindendir. Çalışmanın konusunu oluşturan Sarkis Zabunyan, bu yaygın ancak zor sanat anlayışını, çeşitli teknik ve yöntemleri ile farklı ve bir o kadar da kendine özgü, başarıyla uygulayan ender sanatçılardan biridir. Yerleştirmelerdeki mekan olgusunu, yarattığı bellek metaforu ile zaman kavramıyla da ilişkilendirmesi, yerleştirme sanatına yeni anlamlar ve felsefi boyutlar kazandırmıştır. Bu özellikleri ile diğer sanatçılardan ayrılan ve yeni bağlamlarla ürettiği yerleştirmeleriyle uluslararası sanat platformunda ses getiren sanatçının bu çalışmada su, renk, ışık, ses, iz ögelerini uzamsal ve zamansal paradigmalar içinde kullanışı irdelenmiştir. Ayrıca, sanat dönemlerine göre farklılaşan eğilimleri, metaforları, kavramları ve sanat terminolojisine kazandırdığı özel terimler ayrıntıyla incelenmiştir. Sarkis'in işlerindeki ve sergilerindeki öne çıkan ilham kaynakları, etki ve etkileşim çerçevesinde değerlendirilmiş, yaratılan katmanlaşmanın 'tümel yapıt' ilkesine dayandığı saptanmıştır. Sanatçının Çağdaş Fransız Sanatı ve Çağdaş Türk Sanatı arasında en sağlam köprülerden birini kurması, multikültürel ve multisosyolojik ortamlarda yer aldığını doğrularken, sanatsal tavrının evrensel bir dile sahip olduğunu da vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Installation, unlike any other traditional art trends, is an interactive art type that makes use of locational features and so, eliminates barriers between audience and the artwork. The origin of the art approach performed indoor and outdoor is based on Kurt Schwitters with Marcel Duchamp's ready-made objects. This art type originated first in the 20th Century and has interacted with the disiplines of conceptual art, performance, video, audio and architecture in contemporary art. Today, it is one of the most widely used forms of art production. Sarkis Zabunyan is also one of the exceptional artists who applies this common but difficult sense of art successfully with his different technics and methods. Correlating the location phenomenon in installation with the memory metaphors created by him and time concept, he had the installation gain a new meaning and philosophical dimension. The artist, who separated from other artists with these features, and resound in the international art platform with installations in new contexts, whose usage of water, color, light, sound, trace elements in spatial and temporal paradigms has been studied. According to art periods, his diversifying trends, metaphors, concepts and the special terms that he has bring into art terminology have been examined in details. Inspiration sources that have emerged in his works and exhibitions have been evaluated within the framework of influence and interaction, and it has been determined that the created stratification has been based on the principle of 'Art Total'. While establishing one of the most solid bridges between contemporary French art and contemporary Turkish art affirmed that he was involved in multicultural and multisocial environments, it also emphasized that his artistic attitude has a universal language.