Doğum eyleminin 4. evresindeki doğum korkusunun anne bebek bağlanmasına ve emzirme tutumuna etkisi
The effect of fear of labor in the 4TH stage of labor on mother-infant bonding and breastfeeding attitude
  1. Tez No: 577778
  2. Yazar: ÇAĞLA KARABULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLBAHTİYAR DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum korkusu, Doğum eylemi, Bağlanma, Emzirme tutumu, Ebe, Fear of labor, Labor, Bonding, Breastfeeding attitude, Midwife
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırma, doğum eyleminin 4. evresindeki doğum korkusunun anne-bebek bağlanmasına ve emzirme tutumuna etkisini belirlemek amacıyla planlanmıştır. Tanımlayıcı tipte olan araştırma Sivas merkezinde yer alan Sivas Numune Hastanesi Doğum Sonu Servisi ve Ameliyat Servisi'nde yapılmıştır. Örneklem büyüklüğü güç analizi kullanılarak hesaplanan araştırmada örneklem hacmi; =0,05 anlamlılık düzeyinde, 1- =0,95 güven aralığında, =0,20 hata riski ile 1-β=0,80 güçte toplam kişi sayısı 685 (sezaryen doğum yapmış 162 anne, normal vajinal doğum yapmış 523 anne) olarak tespit edilmiştir. Araştırmanın verileri araştırmacılar tarafından literatür bilgisi doğrultusunda oluşturulan“Kişisel Bilgi Formu”,“Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi Ölçeği B Versiyonu”,“Anne-Bebek Bağlanma Ölçeği”,“Emzirme Tutumunu Değerlendirme Ölçeği”ile toplanmıştır. Uygulamaya geçmeden önce etik kuruldan (etik karar no: 2018-01/29) ve çalışmanın yapılacağı kurumdan (19448395-044 sayılı) yazılı izin alınmıştır. Çalışma kriterlerine uyan bireylere (okur yazar olması, herhangi bir psikiyatrik hastalığı olmaması, çalışmaya katılmaya gönüllü olması vb.) araştırmanın amacı ve içeriği hakkında bilgi verilmiş ve katılımları için yazılı onamları alınmıştır. Formlar araştırmacı tarafından doğumdan hemen sonraki ilk 2 saat içerisinde lohusanın bulunduğu odada yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak uygulanmıştır. Çalışmadan elde edilen verilerin değerlendirilmesinde student t testi, Spearman korelasyon testi, Man Whitney U testi, Kruskal Wallis H testi, Ki-kare testi kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde istatistiksel anlamlılık 0,05 önem düzeyinde incelenmiş olup SPSS 23 versiyonu kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, doğum korkusu düzeyi arttıkça anne bebek bağlanma düzeyi azalmakta, emzirmeye yönelik tutum daha olumsuzlaşmaktadır. Normal vajinal doğum yapan kadınlarda; anne bebek bağlanması ve emzirmeye ilişkin tutum daha olumlu ve daha iyi, doğum korkusu düzeyi daha düşüktür. Özellikle sezaryen doğum yapan kadınlarda olmak üzere normal vajinal doğum yapanlarda da klinik düzeyde doğum korkusu yaşanmaktadır. Elde edilen bu sonuçlar doğrultusunda kadınlar; psikolojik olarak doğuma hazırlanmalı, ruhsal farkındalık artırılmalı, ortaya çıkabilecek birçok ruhsal sorun erken tanınmalı, önlenmeli, erken müdahale edilmeli ve ilgili sağlık birimine yönlendirilmeli, doğum korkusunu azaltmaya yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Gebelik ve doğumla ilgili gebelere eğitim ve danışmanlık verilmeli, doğuma hazırlık sınıfları yaygınlaştırılmalı, gebe ve eşlerinin bu sınıflara katılımları desteklenmelidir. Ayrıca isteğe bağlı sezaryen oranının azaltılması için kadınların normal vajinal doğum konusunda görsel ve işitsel materyallerle bilgilendirilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the effect of fear of labor in the 4th stage of labor on mother-infant bonding and breastfeeding attitude. This descriptive study was conducted in Sivas Numune Hospital Postpartum Service and Surgery Service in Sivas. 685 people (162 mothers who delivered by cesarean section, 523 mothers who had vaginal delivery) were determined in the sample calculated by using power analysis at =0.05 significance level, 1- =0.95 confidence interval, =0.20 error risk and at 1-β=0.80 power. The data of the study was collected by“Personal Information Form”prepared by the researchers in accordance with the literature,“The Wijma Delivery Expectancy/Experience Questionnaire Version B”,“The Mother-Infant Bonding Scale”and“Breastfeeding Attitudes Scale”. Written permission was obtained from the ethical committee (ethical decision no: 2018-01/29) and the institution (19448395-044 numbered) before the application. Individuals who met the research criteria (being literate, not having any psychiatric illness, volunteering to participate in the study, etc.) were informed about the purpose and content of the study, and written consent was obtained for their participation. The forms were applied by the researcher using face-to-face interview technique in the room where the puerpera was present within the first 2 hours after birth. Student t test, Spearman correlation test, Man Whitney U test, Kruskal Wallis H test, Chi-square test were used in the evaluation of the data. Statistical significance was examined at the significance level of 0,05 and SPSS 23 version was used. According to the results of the study, as the fear of labor increased, the level of mother-infant bonding decreased and the attitude towards breastfeeding became more negative. Mother-infant bonding and breastfeeding attitudes were more positive and better in women who had vaginal birth, and the fear of labor was lower. Fear of labor at clinical level was also experienced in women who had vaginal delivery as well as women who had cesarean section. In line with these results, women should be prepared for labor psychologically, psychological awareness should be increased, many mental problems that may arise should be diagnosed, prevented, intervened and directed to the relevant health unit in an early period and studies should be conducted to reduce the fear of labor. Pregnant women should be given education and counseling on pregnancy and childbirth, childbirth preparation classes should be expanded, and pregnant women and their spouses should be encouraged to participate in these classes. In addition, it may be advisable to inform women about vaginal delivery with visual and auditory materials in order to reduce the optional cesarean rate.