Nuruosmaniye Kütüphanesi'nde bulunan Sultan III. Osman vakfına ait 17 envanter numaralı Kur'an-ı Kerim'in kitap sanatları bakımından incelenmesi
Examining in term of the book arts of Quran 17 inventory numbers of III. Osman foundation in the nuru Osmaniye Library
  1. Tez No: 578013
  2. Yazar: SEMA AKKEÇE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ELİTOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Sanat Tarihi, Crafts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Nuruosmaniye Library, Hand-written, Sultan Osman III, Calligraphy, Illumination, Binding
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu araştırmada Nuruosmaniye kütüphanesinde bulunan Sultan III. Osman vakfına ait 17 envanter numaralı Kur'an-ı Kerim'in Türk-İslam sanatları içerisinde müstesna bir yere sahip olan hat, tezhip ve cilt sanatı bakımından ele alınmıştır. Seçilen eser kitap sanatları açısından kendi dönemleri içerisinde önem arz etmektedir. Üç bölümden oluşan tezin birinci bölümünde, kitap sanatları hakkında bilgiler ve tarihsel gelişim konusuna açıklık getirilmiştir. İkinci bölümde el yazmalarının hazırlanışı, konuları, Kur'an-ı Kerim bezemeciliği ve Kur'an-ı Kerim' lerde bulunan tezhipli alanlar hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde, Nuruosmaniye kütüphanesinde bulunan Sultan III. Osman koleksiyonuna ait 17 envanter numaralı Kur'an-ı Kerim kitap sanatları bakımından incelenmiş, yazı, üslup, desen, teknik, motif ve renk bakımından ele alınarak değerlendirilmiştir. Anahtar Kelimeler, Nuruosmaniye kütüphanesi, El yazması, Sultan III. Osman, Hat, Tezhip, Cilt.
Özet (Çeviri)
In this study, the hand-written Holy Qur'an with 17 inventory number belonging to the“Sultan Osman III Foundation”from Nuruosmaniye Library is analyzed from the point of calligraphy, illumination and binding arts which has great important place in Turkish-Islamic arts. This chosen book is an important piece for this historical period in terms of book arts. The thesis has three chapters; the first chapter includes information about book arts and its historical development. In the second chapter, the preparation process of hand-written books, their subjects, the ornamentation of Holy Qur'an Books and the illuminated parts of the Holy Qur'an Books are studied. In the third chapter, the hand-written Holy Qur'an with 17 inventory number belonging to the“Sultan Osman III Foundation”from Nuruosmaniye Library is analyzed in the context of book arts and evaluated from the point of art, style, pattern, motif and colour.