PDR hizmetleri açısından 48-72 aylık çocukların öz düzenleme becerilerinin High/Scope ve MEB programı açısından karşılaştırılması
A comparison on self regulation skills of 48-72 months children in terms of High/Scope and The Ministary of Education Programs in the context of counseling services
  1. Tez No: 578014
  2. Yazar: GÜLİZAR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN SEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: öz düzenleme becerileri, high / scope, self-regulation skills, high / scope
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmanın amacı, çocukların öz düzenleme becerilerinin okul öncesi eğitim programına göre farklılık gösterip göstermediğini incelemektir. Araştırmada aşağıdaki sorulara cevap aranmıştır: 1. İstanbul ili Avrupa yakasında okul öncesi kurumlarda eğitime devam eden 48-72 aylık çocukların öz düzenleme becerileri (düzenleme ve kontrol becerileri), High/Scope eğitim programı ile MEB okul öncesi eğitim programında eğitim alıp almamalarına göre farklılaşmakta mıdır? 2. Düzenleme becerileri, demografik özelliklere (cinsiyet, sosyoekonomik düzey, yaş, okul türü, kardeş sayısı, doğum sırası, anne-baba yaşı ve anne-baba öğrenim durumu) göre farklılık göstermekte midir? 3. Kontrol becerileri, demografik özelliklere (cinsiyet, sosyoekonomik düzey, yaş, okul türü, kardeş sayısı, doğum sırası, anne-baba yaşı ve anne-baba öğrenim durumu) göre farklılık göstermekte midir? High/Scope Okul Öncesi Eğitim Programı ile MEB Okul Öncesi Eğitim Programına devam eden özel ve devlet okullarındaki çocuklarla çalışılmıştır. Araştırmanın verileri, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında İstanbul ili Avrupa yakasında bulunan üç ilçede toplam 7 okul öncesi eğitim kurumuna devam eden 48-72 aylık 198 çocuk ve bu çocukların öğretmenlerinden elde edilmiştir. Çocukların öz düzenleme becerilerine ait veriler, öğretmenlerin gözlemlerinden yola çıkılarak toplanmıştır. Çocukların öz düzenleme becerilerinin belirlenmesinde“Öz Düzenleme Becerileri Ölçeği”kullanılmıştır. Çocuklar ve ailelerine ilişkin demografik bilgiler, araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu aracılığıyla elde edilmiştir. Araştırmada çocukların öz düzenleme becerilerinin okul öncesi program türüne göre bir farklılık gösterip göstermediği SPSS Statistics 20 programında çözümlenerek Mann Whitney-U Testi ve Kruskal Wallis-H Testi ile analiz edilmiştir. Analizler sonucunda, öz düzenleme becerilerinin okul öncesi eğitim programı türüne göre farklılaşmadığı; ancak yaşla birlikte çocukların öz düzenleme düzeylerinin arttığı; ayrıca öz düzenleme becerilerinde cinsiyet, babanın öğrenim durumu, babanın yaşı, ailenin gelir durumu, kardeş sayısı gibi değişkenlere göre anlamlı farklılaşmalar olduğu tespit edilmiştir. Annenin öğrenim durumu, annenin yaşı, doğum sırası, okul öncesi eğitim kurumuna devam etme süresi ve okul türünün öz düzenleme becerilerini etkilemediği görülmüştür. Bulgular araştırmanın konusu kapsamında tartışılmış, araştırmacılara ve uygulayıcılara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate whether the self-regulation skills of children differ according to the pre-school education program. The following questions were sought in the research: 1. Do the self-regulation skills (regulatory and control skills) of 48-72 months old children attending preschool institutions on the European side of Istanbul differ according to whether they are educated in the High/Scope preschool education program or MEB preschool education program? 2. Do regulatory skills differ according to demographic characteristics (gender, socioeconomic level, age, type of school, number of siblings, birth order, parental age, and parental educational status)? 3. Do control skills differ according to demographic characteristics (gender, socioeconomic level, age, type of school, number of siblings, birth order, parental age and parental education status)? High/Scope Preschool Education Program and MEB Preschool Education Program were conducted with children in private and public schools. The data of the study were obtained from 198 children and their teachers from 48-72 months of age who attended 7 preschool education institutions in three districts in the European side of Istanbul in the 2018-2019 academic year. Data on children's self-regulation skills were collected from teachers' observations.“Self-Regulation Skills Scale”was used to determine the children's self-regulation skills. Demographic information about children and their families was obtained through the personal information form prepared by the researcher. In the study, whether the self-regulation skills of the children showed a difference according to the type of preschool program was analyzed by SPSS Statistics 20 program and analyzed with Mann Whitney-U Test and Kruskal Wallis-H Test. As a result of the analysis, it is seen that self-regulation skills do not differ according to the type of pre-school education program; however, self-regulation of children increased with age; In addition, significant differences were found in self-regulation skills according to variables such as gender, father's educational status, father's age, family income, number of siblings. It was seen that mother's educational status, age of mother, birth order, duration of attendance to preschool education institution and type of school did not affect self-regulation skills. The findings were discussed within the scope of the research subject, and recommendations were made for researchers and practitioners.