Bilgisayar destekli yapı detayı tasarımı için model araştırması
- Tez No: 57803
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ÖZDENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Tasarım, Detay, Detay tasarımı, Bilgisayar destekli detay tasarımı
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 280
Özet
ÖZET Bilgisayar destekli tasarıma dayanan bu çalışma, bilgisayar destekli yapı detayı tasarımı için model araştırmasını Konu alan bir dizi çalışmadan oluşmaktadır, çalışmanın birinci bölümünde tasarım, tasarım yöntemleri, tasarım aşamaları, detay tasarımı ve detay tasarımında bilgisayarın yeri anlatılmadadır. Ayrıca detayın mimari tasarımla ilişkisi ve önemi açıklanmaktadır. İkinci bölümde, mimarların yapı detayı tasarımına yaklaşımları ve bu konuda yapılan görüşmelerin değerlendirilmesine yer verilmektedir. Ayrıca yapı detayı tasarımında üzerinde durulması gereken unsurlar, yapı detayı çözümünde kullanılan teknikler, tasarım işlemi, ülkemizde yaygın olarak kullanılan bilgisayar destekli tasarım programları, bunların kapsamları ve bu çalışmada AutoCAD kullanılmasının nedenleri açıklanmaktadır. Ayrıca yapı elemanlarının sınıflandırma sistemleri ve detay vermek için SFB sisteminin kullanılma nedenleri açıklanmaktadır. Üçüncü bölümde, elde edilen bulgular yani görüşme sonuçları açıklanmaktadır. AutoCAD'in, tasarımı kolaylaştıran ve çok sık kullanılan bazı komutlarına yer verilmektedir. Dördüncü bölümde, araştırmanın irdelenmesine, beşinci bölümde, yapılan çalışmanın kısaca sonucuna ve altıncı bölümde ise, araştırma ile ilgili önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Model Research for Computer Based Detailed Building Design This work is a computer based design study and includes a series of studies on model research for building detail design. In the first chapter, design methods, design steps, detail design and computer usage in detail design is explained. Relation between architectural design and building detail, and importance of this relation is also explained in the first chapter. in the second chapter, the building detail design approaches for architect and evaluation of public communication for the subject are presented. Important factors need to be facus on about building detail design, solution tecnhiques used for building detail, design style, existing commonly used computer based design soffwares and their capabilities are given in this chapter. The purpose of preferring AutoCAD drawing software for this study is discussed. In addition to these subtopics, classification of building elements systems and reason for using SFB system is also explained. In the third chapter, the public communication results is presended. Some important AutaCAD commands which are very useful for design are given in this chapter. In the fourth chapter, result of the research are discussed. Conclusion is given in the fifth chapter. Finally, recommendations for the research is given in te sixth chapter. Key word: Design, detail, detail design, computer based detail design VI