Trabzon ili akarsularındaki bazı fiziksel ve kimyasal parametrelerinin araştırılması
- Tez No: 57804
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET TÜFEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Akarsuların kirliliği, kimyasal kirlilik. V, Pollution of Rivers, chemical pollution. VI
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışmada, Trabzon İli dahilinde Karadeniz'e dökülen akarsulardan örnekler alınıp bazı fiziksel ve kimyasal parametreler incelenerek bir kirlilik haritası hazırlanması amaçlanmıştır. Bu bölgede onsekiz derenin denize döküldükleri yerlerden örnekler alınarak onbir parametre tayin edilmiştir. Bu parametreler; sıcaklık, pH, sülfat, nitrat, nitrit, fosfat, serbest klor, bakır, kurşun civa ve arseniktir. Elde edilen verilerin standartlarla karşılaştırılması sonucu kirlilik derecesi belirlenmiştir. Özellikle sülfat, fosfat ve nitrat gibi parametrelerde artma tespit edilmiştir. Sonuç olarak, periyodik bir şekilde Karadeniz'e kirlilik bırakan akarsuların düzenli olarak kontrol edilmesi ve özellikle organik kirleticilerin de izlenmesinin gerektiğine inanıyoruz. Bu konuda araştırmalar halen devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this work, eighteen creeks running to Black Sea within the Trabzon region was investigated with regard to some physical and chemical parameters and a pollution map was aimed to be prepared from the obtained data. Samples have been collected from the points where the creeks reaches to the sea. The eleven investigated parameters are, temperature, pH, sulfate, nitrate, nitrite, phosphate, free chloride, mercury, copper, plumbed and arsenic. The degree of pollution was estimated by the comparasion of the obtained data with the standards. Expecially an increase in sulfate, phosphate and nitrate content was observed. As a conclusion we believed that the creeks carrying pollutants to the Black Sea, must be regularly checked and organic pollutants have to be monitorized. A research focused on this subject is still in progress.