Dadaizm ve günümüz heykel sanatına etkisi
Dadaism and its effect to sculpture art
  1. Tez No: 578050
  2. Yazar: AYŞE TUBA YAVUZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANER ŞENGÜNALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Heykel Sanatı, Dadaizm, Günümüzde Dadaizm, Sculpture, Dadaism, Modern Dadaism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu tez çalışmasında Dadaizm sanat anlayışının günümüz heykel sanatına olan etkisi incelenmektedir. Değişen ve gelişen dünyamızda insan yaşamını etkileyen yeniliklerle birlikte meydana gelen buhranlar sonucu sanatçıların bakış açıları değişmiş, kullandıkları mutlak teknoloji malzemeleri sanata dönüşmüştür. Yaşanan buhranlar Dadaizm'in ana sebebi olmuş alternatif arayışlar içine girilmiştir. Günümüzde de etkileri devam eden bu yeni kavramsal oluşum ve sanatçısının meydana getirdiği özel uygulama biçimleri ele alınmıştır. Dada sanat anlayışının her dönemde etkili olması ve gün geçtikçe genişleyen konusu, modern dünyamızda sorunların ve olayların artmasından kaynaklanır. Dadaizm birbirine sıkı sıkıya bağlı olan toplumsal değerleri yıkma amacı güder. İstediği yıkımı oluştururken görseli arka planda tutarak, algısal bir yöntem geliştiren sanat anlayışına başvurur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the influence of Dadaism on contemporary sculpture art. In our changing and developing world, the perspectives of artists have changed as a result of the depression that has occurred with the innovations that affect human life; the technological materials they used have turned into art. The Depression has become the main reason of Dadaism, and alternative searches have been initiated. The effects of this new conceptual formation which has been continuing on even today, and the special practice ways created by the artist are discussed. Dadaist understanding of art being effective in every period and its expanding subject is caused by increasing problems and events in our modern world. Dadaist view aims to destroy the social values that are closely linked to each other. By keeping the image in the background while creating the destruction it wants, it applies to a concept of art which develops a perceptual method.