Modern kaygılar: 20. yy. sanatında hazır nesne kullanımı ve tüketim toplumuna eleştirel bir bakış
Modern concerns: A critical view of ready-made usage and consumer society of 20th century
  1. Tez No: 331039
  2. Yazar: SİBEL AÇIKALIN AKGÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. YILDIZ GÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Hazır nesne, Sanat Nesnesi, Marcel Duchamp, 20. yy. heykel sanatı, Ready-Made, Art Object, Marcel Duchamp, 20th century sculpture
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Heykel Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
20. yüzyılda endüstriyel ve teknolojik gelişmelerin yaşanmasıyla sanatta köklü değişimler görülmüştür. Heykel sanatındaki sanat- nesne kavramlarının ifadesinin değişiminin yaşandığı bu tarihlerde sanat nesnesinin bir dönüşümü söz konusudur. Heykel sanatında ele alınan tüketim nesnesinin sanat nesnesine dönüşümü ilk kez Ready-made kavramıyla beraber anılan isim olan Marcel Duchamp ile başlamıştır.Endüstriyel ürünlerin sanat nesnesi olarak eleştirel bir ifadeye dönüşmesiyle, hazır yapım nesneler kendilerine sanat ortamlarında yer bulmuştur. Ready-made ismen henüz kullanılmasa da ilk adımlarını bu dönemde kübizm ve dada hareketiyle filizlendirmiştir. Kolaj ve asamblaj tekniklerinde görülen günlük eşyaların kullanımı tarihsel dönemler içerisinde Dada'dan sonra Pop sanatında, Kavramsal sanatta ve günümüz güncel sanat örneklerinde de kullanılmaktadır.Hazır nesneyi sanat nesnesi olarak ele alma durumu; sanatsal bir eylem dürtüsüyle değil, bir protest duruş, eleştirel bir tavır taşımaktadır. Yeni ifade şekilleriyle yolculuğuna devam eden ready-made kavramsal değeri daha ön planda tutan Joseph Beuys'unda dikkatini çekmiştir. Geleneksel ifade araçlarını reddeden hazır nesneler, 20. yüzyılda çıkan tüketim toplumu ve yaşam tarzıyla beraber Pop sanatından Claes Oldenburg ve Jeff Koons gibi isimlerle de yeniden anılmıştır. Çağdaş sanat örneklerinde görülen ready-made'lerin tekrarının üretilmesi ve birçok sanat disiplini ile birlikte kullanımı sürdürmektedir.Bu araştırmalar ışığında Modern kaygılar başlıklı bir heykel sergisi hazırlanmıştır. Günümüz tüketim toplumunun insan-teknoloji ilişkisini sorgulayan sergi figür ve hazır nesne kullanımı içermektedir. Ready-made kullanımına bir anti-tez önerisi getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Radical chances had occurred on 20th century with the help of technological and industrial advances. Those are the days that the sculptural art-object concepts were drastically changed. On sculpture, the metamorphosis of everyday objects to become art objects simultaneously started with Marcel Duchamp, whose name is constantly remembered with ready-made concept.With the critic expression of industrial products converted into art forms, ready-made objects started to find their place on arts. Even if ready-made was not being used as a noun yet, it was taking its first steps in cubism and dadaizm. Everyday objects used in collages and assemblies can be found in dadaizm, pop art, conceptual art and contemporary art specimens.The function of regarding everyday object as art object carries a meaning as a protest stance and critical attitude. Not an artistic action. The value of ready-made concept with the new expression styles attracted the attention of Joseph Beuys who regards that the conceptual value is the most important part of an artistic creation. Everyday objects that deny the traditional expression means, with the consumer society of 20th century and its lifestyle, again become important with the artists like Claes Oldenburg and Jeff Koons. The usage of ready-made ojbects in contemporary art is more like using formal ready-mades to create new ones mixed with many art discipline.Under this researches, The exhibit of Modern Concerns is prepared. It includes usage of ready-made objects and some figures that questioning present-day cosumer society human-technology relation. It is an effort to rise an anti-thesis to ready-made usage.