Samsun üzerinde meydana gelen yağmur miktarının uydu verileri yardımıyla tahmini
- Tez No: 57806
- Danışmanlar: PROF. DR. H. FEHMİ DURUKANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Satellite, Precipitation, Rainfall, Satellite Image, Remote Sensing, Image Processing, Rainfall Estimation with Satellites. vni
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Nisan - Mayıs 1996 aylan süresince Samsun bölgesi üzerinde meydana gelen yağmur miktarları uydu ve yer meteoroloji istasyonları verileri yardımıyla belirlenmeye çalışılmıştır. Yağmur miktarlarını tespit etmek için Samsun bölgesi üzeri üç farklı gride bölünmüştür. Herbir gridde ve tüm Samsun bölgesini kapsayan alan için tek gridde GPI ve A/C uydu yağmur miktarı tahmin yöntemleri uygulanmıştır. Uygulanan yöntemlerden bölge için en uygun olarımın belirlenmesine çalışılmıştır. Yağmur miktarının en çok değişen meteorolojik elemanlardan biri olması gözönüne alınarak çalışma bölgesine ait Nisan ve Mayıs aylan için uydu yağmur miktarı tahmin yöntemleri geliştirilmeye çalışılmıştır. Samsun üzerinde oluşturulan uydu altı grid noktalan içerisinde kalan meteoroloji istasyonlarının yağmur miktarlarının Nisan ayı alansal ortalaması 66.76 mm, Mayıs ayı alansal ortalaması ise 32.9 mm belirlendi. Nisan ayı süresince GPI yönteminin uygulanması sonucu 93 mm' lik bölgesel yağmur miktarı hesaplanırken aynı ay boyunca A/C yöntemiyle 70. 1 mm' lik bölgesel yağmur miktarı hesaplanmıştır. Mayıs ayı için bölgesel yağmur miktarı GPI yöntemiyle 54 mm, A/C yöntemiyle ise 38.7 mm hesaplandı. Oluşturulan uydu altı gridlerinde ve bölgesel olarak GPI ve A/C yöntemlerinin Nisan - Mayıs aylan süresince denenmesi sonucu A/C yönteminin çalışma alanındaki ölçülen yağmur miktarlarına daha yakın sonuçlar verdiği belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler. Uydu, Yağış, Yağmur Miktarı, Uydu Görüntüsü, Uzaktan Algılama, Görüntü Değerlendirme, Uydularla Yağmur Miktarı Tahmini. VII
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Estimation of Rainfalls Occurred Over Samsun by Means of Satellite Data In this study, rainfalls which was occurred on Samsun Region within April and May in 1996 have been determined by means of meteorological stations and satellite data. To determine the rainfalls, the region of Samsun have been divided into three grids. For each grid and the complete region of Samsun the satellite rainfall estimation methods of GPI and A/C were applied. It has been studied to determine the best satellite rainfall estimation model for the region. As the rainfall is the most changeable meteorological element, the satellite rainfall estimation techniques have been developed for April and May months for Samsun in 1996. Mean rainfalls over Samsun region was determined to be 66.76 mm and 32.9 mm for April and May respectively. Although the methods of GPI estimated the rainfalls as 93 mm, the methods of A/C gave the rainfall as 70. 1 mm in April. For the month of May, the amount of rainfall was found to be 54 mm by the GPI method. However the A/C method computed the rainfall as 38.7 mm for the same month. As a result of this study it has been found that A/C method is more accurate than the GPI method for this region.