Sığ temel sistemlerinin oturmalarının standart penetrasyon deney sonuçları ile hesaplanması
  1. Tez No: 57807
  2. Yazar: BERKAN MOROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ UZUNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Temellerin oturmalan, Standart Penetrasyon Deneyi, oturrnalann hesaplanması, arazi deneyleri, Settlements of foundations, Standard Penetration Test, estimation of settlements, field tests. VI
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZET Zemin doğal olarak boşluktu ve taneli bir maddedir. Bu nedenle, etkiyen yükler altında az veya çok oturur. Temel zemini; temeller vasıtasıyla aktarılan yükleri güvenle taşımalı ve aynı zamanda yapıya zarar verebilecek oturmaya uğramamalıdır. Temellerin projelendirilmesi, taşıma gücü koşuluna göre yapılırken, oturma hesaplan çoğu zaman ihmal edilir. Hasar gören yapılarda, hasara yol açan nedenlerinin başında, oturmalar, özellikle de farklı oturmalar gelmektedir. Bu nedenle projelendirmede oturma değerleri de göz önüne alınmalıdır. Çalışmada, genel olarak temellerin oturmalarının, özellikle sığ temel sistemlerinin oturmalarının standart penetrasyon deney sonuçlan ile belirlenmesi incelenmiştir. Kaynaklarda çok dağınık ve yetersiz olarak yer alan temellerin oturmalan konusu, bir bütünlük içinde çalışılmıştır. Yine, literatürde, bir tek temel için verilen yöntemler, temel sistemlerine uygulanabilecek şekilde, yaklaşımlar geliştirilerek kullanılmışlardır. Oturmalar zaman alıcı, yaklaşıklık içeren elle hesaplamalar yerine, geliştirilen bilgisayar programlan ile hesaplanmaktadır. Çalışmanın 1. kısmında, konu ile ilgili genel bilgiler; 2. kısmında, oturma tahmin yöntemleri, standart penetrasyon deney sonuçlan ile sığ temel sistemlerinin oturmalannın hesaplanmasına ait yaklaşımlar anlatılmakta; 3. kısmında, bazı tipik örnekler çözülmekte; 4. kısımda ise, irdeleme ve 5. kısımda da bazı sonuçlar sıralanmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Estimation of the Settlements of Shallow Foundation Systems Using Standard Penetration Test Results. Naturally, soil is a porous and granular material. Therefore, it settles down more or less depending upon the loads safely coming from the structure and should not settle down so much as the structure would be at risk. Foundations are designed according to the principle of bearing capacity, however, the settlements of foundations is usually ignored. In the damaged structures, one of the reasons that causes the structure to damage is particularly different settlements in the soil. In this regard, the values of settlements should be taken into consideration in design. In the study, generally the settlements of foundations, particularly the settlements of shallow foundation systems have been studied using the Standard Penetration Test (SPT) results. The concept of the settlements of foundations which is given quite broadly in the literature is systematically outlined in a whole. The methods given only for a single foundation in the literature are also used for foundation systems by developing some approaches. The developed computer programs are given and explained. In the first part of the study, general information associated with the topic is outlined. In the second part, settlements analysis methods are explained, some approaches related to calculation of the settlements of shallow foundation systems using the standard penetration test results are given. In the fourth part, discussion and in the fifth part, conclusions drawn from the study are summarized.