Romain Gary ve Emile Ajar'da ironi ve mizah
Irony and humour in Romain Gary and Emile Ajar
- Tez No: 578064
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜKREMİN YAMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, French Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Romain Gary, Émile Ajar, İroni, Mizah, Romain Gary, Émile Ajar, Irony, Humour, Pathos
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fransız Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmanın amacı, XX. yüzyıl Fransız edebiyatının önemli romancılarından Romain Gary'nin yapıtlarında ironi ve mizah kullanımlarını saptamak ve bu kullanımları yarattığı duygulaşım (pathos) çerçevesinde incelemektir. Çalışmanın içeriği, yazarın Romain Gary ve Émile Ajar adlarıyla yazmış olduğu altı romanla sınırlıdır. Éducation Européenne, La Danse de Gengis Cohn ve Le Grand Vestiaire yapıtları Gary adıyla; La Vie Devant Soi, Gros-Câlin ve L'Angoisse du Roi Salomon ise Ajar adıyla yazılmış romanlardır. Çalışmanın birinci bölümünde gülünç, gülme, ironi ve mizah konuları kuramsal çerçevede incelenmiş, söz konusu alanlarla ilgili düşünürlerin yaklaşımları ele alınmıştır. İkinci bölümde, yazarın ironi ve mizahı sık kullandığı olgular belirlenip sınıflandırılmış; bulgular, kuramsal bölümden elde edilen veriler ışığında incelenerek, dil kullanımlarıyla yaratılan duygulaşım etkisi belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine irony and humour usage in the works of Romain Gary, one of the prominent novelists of 20th century French literature, and to examine these usage within the framework of the pathos. The content of the study is limited to six novels which he wrote with his names“Romain Gary”and“Émile Ajar”. The Works of Éducation Européenne, La Danse de Gengis Cohn and Le Grand Vestiaire are novels written by the name of Gary; La Vie Devant Soi, Gros-Câlin ve L'Angoisse du Roi Salomon are novels written by the name of Ajar. In the first part of the study, humorous, laugh, irony and humour issues were examined theoretically and the approaches of thinkers related to these fields were discussed. In the second part, the facts that the author uses frequently in irony and humour were determined and classified; the findings were examined in the light of the data obtained from the theoretical section and the effect of the pathos effects created by language usage was determined.