Kimyasal termomekanik yöntemle elde edilen kağıt hamurunun (CTMP) hidrojen peroksit ile ağartılması üzerine araştırmalar
- Tez No: 57813
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA USTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: CTMP, bleaching, Hydrogen peroxide bleaching, paper optical and physical properties. vm
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET Bu çalışmada, kimyasal termomekanik kağıthamurlannın (CTMP) hidrojen peroksit ile ağartılmasında optimum ağartma koşullarım belirlemek için 48 adet ağartma denemesi yapılmıştır. Elde edilen verilere uygulanan istatiksel testler sonucunda optimum peroksit ağartma koşulları aşağıdaki gibi belirlenmiştir. Hidrojen Peroksit Oram : % 2.5-4 Ağartılmamış CTMP'na göre hidrojen peroksit kademesiyle ağartılmış CTMP'ın parlaklığı % 51.42, sarılığı %o 35.83, kopma uzunluğu % 18.03, yırtılma indisi % 13.2 ve patlama indisi % 92.5 oranında daha yüksek bulunmuştur. Hidrojen peroksit uygulayarak ağartılan CTMP, gazete kağıdı ile birlikte çok iyi kağıt formasyonu vermesi nedeniyle kaliteli yazı ve baskı kağıtlarının üretiminde, çeşitli oranlarda sülfat veya sülfit hamurlarına katılarak temizlik kağıdı yapımında, ağartılmış sülfat hamuruna katılarak sıvı ve yiyecek maddesi ambalajında kullanılan kartonların üretiminde kullanılabilir. Anahtar Kelimeler Kimyasal Termomekanik Kağtthamuru (CTMP), Ağartma, Hidrojen Peroksit Ağartma, Kağıt Fiziksel ve Optik özellikleri. VH
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, in order to determine optimum bleaching conditions of CTMP with hydrogen peroxide, 48 trials were carried out. As a result of statistical analysis of the data obtained, optimum hydrogen peroxide bleaching conditions of CTMP were found as indicated below. Hydrogen Peroxide charge: % 2.5-4 Brightness, Yellowness, Breaking lenght, Tearing and Bursting index of CTMP with Hydrogen Peroxide sequence were found % 51.42, %> 35.83, % 18.03, % 13.2, % 92.5 higher than those of unbleached CTMP, respectively. CTMP bleached by hydrogen peroxide can be used in the production of newsprint and high-quality printing and writing papers due to its very good paper formation and surface smoothness. It can also be used in the production of tissue papers adding sulphate or sulfite pulps, and in the production of food board used in packing of liquid and food materyal mixing with the bleached sulfite pulp.