Obez ve obez olmayan yetişkin astımlı hastalarda serum vitamin D ve vitamin b12 düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum vitamin D and vitamin b12 levels in obese and non-obese adult asthmatic patients
- Tez No: 578152
- Danışmanlar: PROF. DR. MURADİYE NACAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: astım, obezite, vitamin D, vitamin B12, asthma, obesity, vitamin D, vitamin B12
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Obez ve Obez Olmayan Yetişkin Astımlı Hastalarda Serum Vitamin D ve Vitamin B12 Düzeylerinin Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmada obez ve obez olmayan erişkin astımlı hastalarda D vitamini ve B12 vitamini düzeylerini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve yöntem: Çalışmaya vücut kitle indeksi (VKİ)>30 olan 41 obez astımlı ve VKİ0.05). Ayrıca D3 vitamini eksikliği ve B12 vitamini eksikliği olan obez ve obez olmayan gruplar arasında da anlamlı bir fark bulunmadı (p>0.05). Sonuç: Obez ve obez olmayanlar astımlılar arasında Vitamin D3, vitamin B12 düzeyleri ve SFT açısından farklılık tespit edilmedi. Bu verileri doğrulayabilmek için daha geniş ölçekli araştırmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Serum Vitamin D and Vitamin B12 Levels in Obese and Non-Obese Adult Asthmatic Patients Objective: In this study, we aimed to compare vitamin D and vitamin B12 levels in obese and non-obese adult asthmatic patients. Materials and methods: 41 obese asthmatic patients with BMI> 30 and 32 non-obese adult asthmatic patients with BMI 0.05). There was also no significant difference between obese and non-obese groups with vitamin D3 deficiency and vitamin B12 deficiency (p> 0.05). Conclusion: There was no difference between obese and non-obese asthmatics in terms of Vitamin D3, Vitamin B12 levels and PFT. Larger research is needed to confirm these data.