Muhakkık Hillî'ye göre imâmet doktrini
The doctrine of the imamate according to Muhaqqiq Al-Hilli
- Tez No: 578204
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFİ ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hille, Muhakkık Hillî, İmâmiyye, İmâmet, Nübüvvet, Şîa, Hille, Muhaqqiq al-Hilli, Imamiyyah, Imamate, Nubuwwah, Shi'a
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışma hicri yedinci asırda yaşamış olan Şiî âlim Muhakkık Hillî'nin gaybet, nübüvvet ve imâmet görüşlerini içermektedir. Birinci bölümde yaşamını sürdürdüğü Hille coğrafyası incelenmiş, dönemin sosyo-politik durumu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Muhakkık Hillî'nin hayatı, eğitimi ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Hille ekolü anlatılmış akabinde Hillî'nin furû'u'd-dinle ilgili görüşleri sunulmuştur. İkinci bölümde ise imâmetin tanımı yapılmış, bazı Şiî fırkaların imâmet görüşlerine değinilmiştir. Muhakkık Hillî'nin imâmet konusuyla ilişkili olduğu düşünülen, gaybet ve nübüvvet fikirleri kendisinden önceki imâmi âlimlerle karşılaştırma yapılarak anlatılmıştır. Muhakkık imâmet düşüncesini akli ve nakli delillerle ıspatlamaya çalışmıştır. Bu doğrultuda zikrettiği rivayetlerin mütevâtir olduğunu iddia etmiş, görüşlerine muhalif gördüğü delilleri çürütmek için çaba sarf etmiştir. Meselelere karşı savunmacı ve reddiyeci bir yaklaşım sergilemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study includes the occultation, nubuwwah and imamate opinions of Shia Scholar Muhaqqiq al-Hilli, who was lived in the seventh century of the Hijri. In the first part, Hille geography, where he lived, was examined and the socio-political situation of the period was tried to be revealed. Information about the life, education and works of Muhaqqiq al-Hilli is given. His opinions about Hille theory and opinions of Hilli about jurisprudence (furû'u'd-dîn) are presented. In the second part, the definition of imamate has been made, and the opinions of some Shi'a factions about the imamate are studied. Muhaqqiq al-Hilli's opinions of occultation, which are thought to be related to the subject of imamate, are explained by comparing them with the previous imam scholars. Muhaqqiq tried to prove the opinion of imamate with rational and accidental evidences. In this direction, he claimed that the narratives he talked were acceptable and he made efforts to refute the evidence that he disagreed with his opinions. He has taken a defensive and rejectionist approach to issues.