Dijital sanatta nesne
Digital art object
- Tez No: 397696
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHAMMET TATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Dijital Sanat, Dijital ortam, Dijital nesne, Dijital Art, Dijital Medium, Dijital Object
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Günümüzde Sanat akımlarının hızlı bir ivme ile sürekli değişim ve dönüşümü 20. yüzyılda ortaya çıkmıştır ve bu sanat 20.yüzyılın ikinci yarısında toplumun dünyasını ve yaşam tarzını oluşturma ve şekillendirme görevi üstlenmiştir.“Görsel nesne”yerini artık“imge nesne'ye”bırakmış; kavramsal anlatımlarla özgür sanatçı bu özgürlük ortamını farklı alanlara yayma çabası içinde sınırları olmayan bu büyük ortamı yakalamıştır ve artık nesneyi sorgulamaya başlamıştır. Sürekli kendini yenileyen yoğun teknolojik gelişime tanık olduğumuz bu yüzyılda sanatçıda artık bu gelişmelerden kendi payını almış ve zamana ayak uydurarak ilerleme kaydetmiştir. Birinci bölümde 1850, 1925 Yılları Arasında Toplumsal ve Teknolojik Değişimler ele alınmış olup 18. yüzyıl ve 20. yüzyılda resim sanatında meydana gelmiş olan değişim konuları işlenmiştir. Toplumsal ve Teknolojik Değişimlerin Sanata Yansımaları ile birlikte sanatçılarda da bireyselleşme etkileri gözlemlenmiştir. Bu etkileşim ile zaman içerisinde sanat akımlarından kısa kısa söz edilmiştir. İkinci bölümde, Dijital Dönem öncesi video ve fotoğraf ele alınmış olup Bilim-sanat, yaratıcılık, hayal gücü alanlarından etkilenen bu olguların seyri ve etki alanları araştırılmıştır. Dijital ortam teknolojilerinin etkisi ve çok yönlü olarak ele alınması sanal gerçeklik, elektronik görüntü, enstalasyon, net sanatı, müzik ses ve video art sanatları ele alınmış ve örneklerle anlatılmıştır. Üçüncü bölümde ise Dijital Sanatta Nesne konusu anlatılmıştır. Maddesizleştirilen nesne artık sınırları belli olmayan Dijital ortamda kendi yerini bulmuştur. Sanatçıların birçoğu geleneksel araç ve yöntemlerden beklediği sonuçları alamayınca Dijital sanata yönelmiş ve bu sanatın yaratıcı fırsatlarını değerlendirmişlerdir. Bunun yanı sıra artık bu sanat kendi içinde bulunduğu coğrafyasını daha da genişletmiş ve bu sanat yelpazesini iyice açmıştır, ulaşamadığı yerlere muhakkak kendini tanıtmış ve bu sanatı yapmayı düşünen sanatçılara yeni referanslar ile yol göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Constant changing and conversion of Art Movement through a speed of accelaration occured in 20 th Century and this Art took over the duty of formation and life style of society's Wrold in the second half 20 th century. Visual object took the place of image object, and Free-Artist with these conceptual Approaches were in an effort of spreading this freedoom medium to different fields, and he or se caught this great medium without having borders, and he or she started to question the object. İn this century when we witnessed constant technologic developments, the artist took his share from these developments, and he or she got a head breakthrough, keeping pace with the time. In the first section of thesis, social and technologic development between 1850 and 1925 were takes on, and changing objects occuring in Painting Art in 18 th and 20 th Century were examined. Along with the reflections to the art of social and technologic changings, the impacts of individualism, also were obscured in the Artist. Along with this interaction short by short was mentioned about Art movements as the time passed. In the second section of thesis, Video and Photo before Dijital era were taken on, and the pace and impact as of these cases affected by Science-Art, creativity and power of imagination were examined. The impact of Dijital medium technologies and taking on by multi direction, virtual reality, electronic image, installation, Art of Net, music, sound and video arts were taken on, and were told by means of examples. In the third post of the thesis, Object in Dijital Art was explained, and the object which is made without reifying found its place in a Dijital medium which has no certain borders. When most of the Artists Could obtain the results they expected from traditional material and methods, they directed to Digital Art, and evaluated the creative opportunuties of this Art. In addition to this, this art has extended its own geography more, and opened its era further, and it introduced itself to the place in cannot reach, and quite to those who think to do this art and obtained new references.