İki doğrultuda uzanan sürekli temellerin elastik zemine oturan sonlu bir kiriş olarak bilgisayarla çözümü
- Tez No: 57827
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKAİ ANGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elastik temel, yatak katsayısı, Winkler hipotezi, kuvvet metodu, sonlu farklar yöntemi, sonlu kiriş tesir çizgileri, bir doğrultuda uzanan sürekli temel, iki doğrultuda uzanan sürekli temel, bilgisayar programı. VI, Elastic foundation, modulus of subgrade reaction, Winkler hypothesis, force method, finite difference method, influence line tables for finite beams, one-way countinuous foundation, two-way continuous foundation, computer programmes. vn
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZET Kolon yüklerinin büyük ve zemin emniyet gerilmesinin bir doğrultuda sürekli temel için düşük olması durumunda; bir doğrultuda uzanan sürekli temeller yerine iki doğrultuda uzanan sürekli temellerin inşası daha uygun olmaktadır. Bu tür temellerde, her bir kolonun yük dağılım alanının genişlemesi sonucu temel sisteminin rijitliği artmakta ve temel sistemin altında oluşabilecek farklı oturmalar önemli miktarda azalmaktadır. İki doğrultuda uzanan sürekli temeller çok yaygın olarak kullanılmasına rağmen bu temel sisteminin çözümü pratikte basitleştirilmiş ve yaklaşık metotlarla yapılmakta, dolayısıyla emniyet ve ekonomiden uzak sonuçlar elde edilmektedir. Daha gerçekçi yöntemler mevcut olmasına rağmen yaklaşık metotların yaygın olarak kullanılmasının başlıca nedeni yapısal çözümlemenin el ile yapılmasında sağladıkları kolaylıktır. Bu çalışmada, iki doğrultuda uzanan sürekli temellerin elastik zemine oturan sonlu bir kiriş olarak çözümü incelenmektedir. Bir ızgara teşkil eden böyle bir temel sisteminde Winkler hipotezi esas alınarak, kuvvet metodu ve yatak katsayısı metodu kullanılarak kolon yüzerinin etkidiği düğüm noktalarında yükler iki doğrultuya dağıtılmış, daha sonra tek doğrultuda uzanan sürekli temeller sonlu kirişler için verilen genel diferansiyel denklemlerden yararlanarak çözülüp her bir elemandaki deplasman, kesme kuvveti ve eğilme momenti değerleri elde edilmiştir. Yatak katsayısı metodu kullanılarak geliştirilen bilgisayar programıyla çözülen örneklerden elde edilen sonuçlar sonlu farklar metoduyla karşılaştırılmış her iki yöntemden elde edilen sonuçların birbirine yakın olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY COMPUTER ANALYSIS OF TWO-WAY CONTINUOUS FOUNDATIONS RESTING ON ELASTIC SOIL STRATUM AS A FINITE BEAM In case of the loads of columns are large and the average soil pressure is low for one-way continuous foundation system, construction of two-way continuous foundation system can be more appropriate than that of one-way continuous foundation system. In this type of foundation system, the different settlements occurring under the foundation system reduce importantly due to increasing of the foundation rigidity and expansion of the load dispersion area of each column. Even if two-way continuous foundations are used widely, the analysis of this foundations systems are made simplify and aproximate method consequently the getting results can't be safety and economic. In spite of the realist methods are exist, the principal cause of aproximate methods widely used is solved by hand easily. In this study, the analysis of two-way continuous foundations resting on elastic soil stratum as a finite beam are studied. In this type of foundation formed a grillage, the loads of column are disturbed two direction using force method and subgrade reaction method assuming the Winkler hypothesis as a basis. Then one way continuous foundations are solved using general differantial equation for given finite beams, deplasman, shear forces and bending moments values are obtained for each member. A computer program is coded for subgrade reaction method and finite difference method. The results of both methods obtained computer programs are compared with each other. It is seen that they are close to each other.