Tarihi çevrenin koruma ve kullanımında farklı müdahale örnekleri
Different operation in preservation of the historical environment
  1. Tez No: 57831
  2. Yazar: YAVUZ ERBİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER ERTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Historical Environment, Architectural Heritage, Intervention, Preservation. VII
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET TARİHİ ÇEVRENİN KORUMA VE KULLANIMINDA FARKLI MÜDAHALE ÖRNEKLERİ Bu çalışmanın temel amacı, tarihi çevrenin korunması ve devamlılığının sağlanması için uygulanan, farklı işlemleri tanıtmaktır. Bilindiği gibi Anadolu, yüzyıllardır içinde farklı kültürlerin bir arada yaşadığı ve birbirlerini etkilediği bir bölgedir. Bu kültürel mirasa saygı göstermek, korumak ve toplumda bu değerlere karşı koruma bilincini oluşturmak çalışmanın bir diğer amacıdır. Çalışmada farklı yaklaşımlar tanıtılmış; mimari mirasın bu yaklaşımlarla nasıl korunabileceği konusuna açıklık getirilmeye çalışılmıştır. Bu yaklaşımlar şöyle sıralabilir:. Preservasyon,. Restorasyon,. Konservasyon / Konsolidasyon,. Rekonstitüsyon,. Revitalizasyon,. Rekonstrüksiyon,. Replikasyon. Bu işlemler araştırmada tanıtılmaya çalışılmış ve bir alan çalışması yapılmıştır. Örneklerin seçildiği Doğu Karadeniz Bölgesi'nde, geneli 7.-13. yüzyıllara ait anıtsal değeri olan yapılar alan çalışması kapsamında incelenmiştir. Üç aşamada geliştirilen çalışmanın birinci aşamasında, alan çalışmasına konu olan yapıların genel tanıtımı yapılmıştır. İkinci ve üçüncü aşamalarda tanıtımı yapılmış yapılar üzerinde yukarıda sıralanan işlemler uygulanmaya çalışılmıştır. Bu işlemler Sumela, Vazelon ve Kuştul Manastırları üzerinde detaylı olarak irdelenmiştir. Çalışmanın sonunda elde edilen bulgular ortaya konulmuş ve ileride yapılabilecek olan çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur. Anahtar Kelimeler Tarihi Çevre, Mimari Miras, Müdahale, Koruma. VI
Özet (Çeviri)
SUMMARY DIFFERENT OPERATIONS IN PRESERVATION OF THE HISTORICAL ENVIRONMENT The basic aim of this research project is to introduce different operations models in the preservation of the historical environment. As it is well known that Anatolia is a cultural melting pot in which different cultural motives have been existed together for long centuries. The main responsibility of our generations is to respect and protect all these cultural heritage in order to give chance to others to experience them. In this research report different kind of approaches have been introduced for the preservation these are given below:. Preservation,. Restoration,. Conservation/Consolidation,. Reconstitution,. Revitalisation,. Reconstruction,. Replication. These approaches have been investigated in lenght and a field study has been done.The Eastern Black Sea Region is the field of this research. The historical monuments which are taken into consideration were constructed between early 7th. and 13th. centuries. The principle aim was to show the application of the activities on these selected monuments such as Sumela, Vazelon and Kustul in detail. Some succestions have been put forwards new research areas in the field, as the last part of the project report.